Cand intră Romania în Schengen

Dă şi tu share articolului

Un scurt istoric al zilei de azi

Astăzi din păcate România nu a aderat la spațiu Schengen, întrucât Austria a votat împotriva României și Bulgariei. De asemenea trebuie menționat și faptul că și Olanda a spus NU României. Olanda a motivat votul și a explica faptul că votul nu a fost împotriva României ci împotriva Bulgariei. Dar având în vedere că atât Bulgaria cat si România au fost la pachet, un vot împotriva unei țări înseamnă automat un vot împotriva celeilalte țării. Deși s-a vorbi mult dinspre decuplarea României de Bulgaria e bine astăzi in urma discutiilor din Consiliu, nu au reușit să ajungă la un consens ca România să fie decuplata de Bulgaria și să primească votul.

Din păcate am ratat sansa la acest Consiliul JAI Șansa de a fi membri cu drepturi depline în spațiul Schengen.

Și acum să revenim la întrebarea din titlu. Nu putem spune cu exactitate că nu vom aderă la spațiu Schengen având în vedere că vedem o poziția vehementă Austriei prin cancelarul sau Karl Nehammer dar și al Ministrului de Interne austriac. Au folosit Romania ca miza de politica interna pentru alegerile lor regionale din ianuarie in care tema migrantilor joaca un rol cruciai si mintind grosolan cu privire la cifrele migrantilor in ciuda Frontex si a Comisiei Europene. Motivația acestora a constat în faptul că Austria se confruntă cu circa 100000 de migranti în fiecare an, și că aceștia străbată rute de migrație din România și Bulgaria ceea ce este complet fals. Rutele de migrație Ale migranților care vin din Irak și Siria sunt prin Grecia Serbia Croația și interior Austria mici decum prin România și Bulgaria. Desigur acestea sunt niște motive inventate care nu au o bază reala.

E drept că săptămâna viitoare va exista o ședință a Consiliului Uniunii Europene și se va discuta intens despre o posibilă aderare a României cât de curând și este și posibil să se dea un vot pentru aderarea României chiar atunci. Îți mod cert următorul Consiliul Jai va fi luna martie dar trebuie să menționăm faptul că România trebuie să fie pusă pe agendă pentru a fi supusă votului altfel dacă nu se întâmplă acest lucru și nu va exista un vot nu vom avea niciun rezultat fie pozitiv sau negativ și atunci va mai exista încă o amânare.

Este tristă văd încadrarea că România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen și aici ne referim În special la condițiile tehnice din anul 2012 însă de atunci și până acum ne-am lovit mereu de respingerea țărilor de Jos (Olandei) până în această toamnă când Olanda si-a schimbat decizia după ce prin ministrul Olandei Mark Rutte a venit în România și a văzut că toate condițiile de aderare la spațiul Schengen sunt perfect îndeplinite. Ulterior și Suedia a spus că se va opune aderării la spațiul Schengen de în urma negocierilor Suedia nu numai ca si-a schimbat decizia Dar a spus că va sprijini necontenit aderarea României și Bulgariei și că este o rușine faptul că astăzi nu am devenit și noi membri ai spațiului Schengen.

Astăzi toți europenii au făcut front comun în Consiliul Jai si au urmat discuții aprinse și certuri prin care Austria a fost ,,trasa de urechi” in mod special de către germani dar totodata trebuie să mergem în faptul că si-au arătați solidaritatea cu România și Bulgaria toate celelalte 26 de state.

Președintele Parlamentului european Roberta Metsola a postat pe Twitter un mesaj prin care spune că este profund dezamăgită de această decizie a Austriei de a vota împotrivă și ca rezultat România nu a aderat la spațiul Schengen împreună cu Bulgaria. Marele câștigat al zilei de astăzi este cu aceia care a reușit să adere la spațiul Schengen pentru că aseară nu a fost pusă la pachet așa cum a fost România și Bulgaria Iași fiind singură toate statele publici săi acordeonul de încredere astfel ca de la 1 ianuarie 2023 va fi un spațiu Schengen. Dar este totusi o varianta care pune sub presiune Austria.

Când vom adera la Spațiu Schengen?

Nu știm cu exactitate data exactă când va adera România la spațiul Schengen. Este posibil să ne alăturăm Spațiului Schengen anul viitor cu anumite condiții. Dar aici mă refer abia din toamna anului viitor. Putem face supoziții dar nu putem spune cu exactitate când în Roma de la Avon de vedere că nu depinde în totalitate de noi Și avem încă una ghimpe în coastă care ne stau în cale și aceasta este bineînțeles Austria. Cu siguranță că Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul de interne Lucian Bode și președintele Klaus Iohannis vor continua negocierile cu ce e din delegația Austriei dar și cu delegațiile celorlalte State din Uniunea Europeană în vederea găsirii unei soluții viabile pentru că România să fi acceptată spațiu Schengen. Pot exista și compromisuri care pot fi făcute de către România în același timp.

Cam asta ar fi de spus în mare după această zi Neagră din istoria României postdecembriste. Până la urmă urmă este un extract de țară pe care trebuie să îl asume o principal cei din conducerea țării și din guvern pentru că puteau să facă mult mai mult.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Consiliul European de săptămâna viitoare și ce se va discuta privire la România și Bulgaria dar și dacă va exista o soluție. Da sigur că România poate ataca și la Curtea de Justitie a Uniunii Europene această decizie acest vot al Austriei de a vota împotriva spațiului Schengen nu doar că este o chestiune de durată ce se poate întinde până la trei ani ori interesele de țară ale României sunt acelea să adere la spațiul Schengen cât mai repede cu putință. Ca și opinie persoinală, eu am convingerea că la urmatorul Consiliu JAI din luna martie dacă România va fi pusă pe agendă și va exista un vot pentru aderare, Romania va avea șanse de aderare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment