Cand ai nevoie de rovinieta? – Unde se poate plati?

Dă şi tu share articolului

Ei bine este o întrebare pe care șoferii începătorii și-o pun mereu. Cand ai nevoie de rovinieta. Afla in ce conditii trebuie sa platesti pentru rovinieta in Romania, dar si cum sa verifici daca aceasta este valabila la automobilul tau. Iata ce amenda risti daca nu o ai.

In cazul in care nu stiai, rovinieta este o taxa de drum ce se plateste pe teritorul Romaniei dar si in multe alte state din Europa. Rovinieta. De ce Ro(vinieta)? Nu era greu sa iti dai seama, deoarece de aici vine si numele „ro” si vinieta. Practic, soferii romani trebuie sa plateasca aceasta taxa pentru a avea voie sa circule pe drumurile nationale din afara oraselor.

Mai trebuie sa stii si ca rovinieta are o perioada maxima de valabilitate de 12 luni. Totusi, o poti cumpara si pentru o perioada de 7 zile, 30 de zile sau 90 de zile.

Bineinteles, pretul rovinietei creste in functie de gabaritul masinii, asa ca cele mai scumpe roviniete sunt pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto.

De asemenea, trebuie să știți că rovinieta are un termen de valabilitate maxim de 12 luni. Cu toate acestea, puteți cumpăra și pentru o perioadă de doar 7, 30 sau 90 de zile.

Desigur, prețul Robinite-ului crește în funcție de gabaritul autovehiculului, așa că cele mai scumpe roviniete sunt cele pentru autoturismele cu 23 sau mai multe locuri, inclusiv șoferul.

Ca atare, dacă vrei să circuli pe rețeaua de autostrăzi naționale în afara orașului, ai nevoie de taxă sau robinietă. Asta înseamnă că, dacă pleci cu mașina din oraș, fie că este reședință de județ sau municipiu, vei avea nevoie de rovinieta.

Exista insa si cateva exceptii care nu necesita taxe de drum rovinieta, acestea fiind vehicule ale unor institutii precum: MApN, MAI, SRI, SIE, servicii de protectie si supraveghere, servicii speciale de comunicatii, inchisorile Ministerului Apararii, inspectii de stat la transport rutier.Control guvernamental. , Servicii de ambulanță, servicii de urgență, Asociația Națională de Cruce Roșie, Autostrăzi Naționale Române, Companii Naționale de Autostrăzi, sau persoane cu dizabilități care dețin vehicule adecvate persoanelor cu dizabilități și persoanelor aflate în întreținerea acestora. Toti enumerați mai sus nu plătesc rovinietă.

Excepție fac mașinile cu numere roșii și numere provizorii, așa că dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină și vrei puțină distracție pe drumul de țară, nu trebuie să-ți cumperi o robinietă. Puteți verifica rovinieta pe site-ul celor de la cnadnr.ro.

Desigur, mai trebuie să știți că majoritatea drumurilor importante din România sunt monitorizate de camere video pentru a detecta conducatorii auto ce nu au rovinieta. Dacă nu ai rovinieta, vei fi amendat o dată la 30 de zile, iar procesul verbal va fi intocmit in lipsa soferilui si va ajunge prin posta la domiciliul persoanei care detine automobilul.

Amenzile pentru deficiențe de roviniete fluctuează între 250 și 500 de LEI pentru autovehiculele mici, dar cresc semnificativ între 3.000 și 4.500 de LEI pentru camioanele cu un MTMA de 12 tone sau mai mult.

Prețul unei mașini cu rovinieta va fi de 3 euro în 3 zile și de 28 de euro în 12 luni. Cea mai scumpă robinietă are o masă maximă totală autorizată (MTMA) de 12 tone sau mai mult și costă 720 de euro pentru un vehicul de marfă cu până la 3 axe (inclus).

Unde platim rovinieta?

Rovinieta se poate plati atat prin SMS cat si pe https://www.erovinieta.ro/vignettes-portal-web/#/login si de asemenea in toate benzinariile si de asemenea la terminalele de plata. De asemena se poate achita pe multe alte site-uri ca Orange, Digi etc.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment