BMW vrea să revoluționeze industria auto: tehnologia unică, aproape de lansare

Dă şi tu share articolului

Tehnologia E-ink ridică ștacheta pentru personalizare prin modificarea digitală a aspectului unui vehicul aproape în timp real, într-o varietate de culori și modele.

Vehiculul concept BMW I Vision Dee, care a fost prezentat la CES în această lună, a demonstrat o funcție de schimbare a culorilor pe care constructorul auto ar putea să o includă pe mașinile sale de serie.

La CES 2022, BMW a prezentat în premieră un crossover electric iX M60 care utilizează tehnologia E Ink, folosită acum la e-readere, în alb și negru.
E Ink poate transforma instantaneu exteriorul mașinii într-o varietate de culori și modele, făcând din ea un automobil unic.

Microcapsulele de pe pelicula electroforetică au diametrul unui fir de păr uman.
Semnalele electrice excită tehnologia, care aduce diverși pigmenți de culoare la suprafață și schimbă culoarea stratului de acoperire.

Potrivit managerului de proiect al BMW, Stella Clarke, corporația se gândește în prezent să comercializeze tehnologia E Ink creată de un spinoff al MIT pentru a fi folosită în aplicații auto.

Clarke a declarat anul trecut, în timpul unei conferințe de presă de la Munchen, că “Este absolut un prototip”.
“Cu toate acestea, mergem pe această cale pentru că a existat cerere și, de asemenea, pentru că nu este atât de departe de ceea ce are nevoie în ceea ce privește specificațiile tehnice.
Sunt încrezător în a spune asta”.

Pentru a rezolva problema strălucirii volanului, Clarke, un inginer care a lucrat anterior la tehnologia de bord, a folosit cerneală electronică.

Butoanele tabloului de bord și ale volanului au fost întotdeauna vizibile în funcționarea inițială, a susținut ea, care a afișat informațiile în lumina directă a soarelui.

utilitate sporită

Cerneala electronică a fost apoi modificată de echipa lui Clarke pentru a fi folosită pe exteriorul mașinilor pentru a afișa informații sau pentru a-i alerta pe ceilalți șoferi cu privire la un vehicul cu dizabilități.

La CES, I Vision Dee a prezentat o peliculă exterioară care putea fi personalizată pentru a afișa până la 32 de culori și un număr aproape nelimitat de modele.
Suprafața era împărțită în 240 de segmente, fiecare dintre acestea putând fi ajustat separat și producând o varietate de modele în doar câteva secunde.

Inginerii adaptaseră tehnologia E Ink pentru suprafețe curbe și programarea animațiilor, astfel încât i Vision Dee să poată afișa expresii faciale ca răspuns la comenzi vocale, să proiecteze avatarul șoferului pe geamuri și să furnizeze informații precum starea de încărcare a vehiculului.

I Vision Dee ar putea proiecta avatarul șoferului pe geamuri, ar putea răspunde la comenzi vocale prin afișarea de expresii faciale și ar putea furniza informații precum starea încărcăturii vehiculului. Inginerii modificaseră tehnologia E Ink pentru suprafețe curbe și programarea animațiilor.

E-ink are utilizări în automobile care merg dincolo de aspectul estetic.
Ambulanțele și alte vehicule de urgență pot deveni mai vizibile la lumina zilei datorită tehnologiei cameleonice.

În loc de lumini intermitente, a adăugat Clarke, “dacă întreaga mașină ar clipi în roșu și alb, ar fi considerabil mai vizibilă”.

În plus, tehnologia poate îmbunătăți eficiența energetică.
Utilizarea redusă a aerului condiționat al autovehiculului poate fi obținută prin trecerea la o culoare mai deschisă într-o zi călduroasă sau la una mai închisă într-o zi mohorâtă.

E Ink, spre deosebire de ecrane sau proiectoare, utilizează energie doar atunci când culoarea se schimbă.

Nu necesită energie pentru a menține o nuanță, potrivit lui Clarke.
“Aș putea să îl deconectez și nuanța ar rămâne aceeași”.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment