Ziua europeană a limbilor de conversaţie

Dă şi tu share articolului

Astăzi este Ziua europeană a limbilor străine, o sărbătoare care subliniază valoarea învățării unei limbi străine pentru beneficiile pe care le aduce în comunicarea interculturală, succesul corporativ și dezvoltarea personală.

Sărbătoarea diversității lingvistice, a plurilingvismului/multilingvismului și a învățării limbilor străine pe tot parcursul vieții este cunoscută sub numele de Ziua europeană a limbilor.
Scopul Zilei europene a limbilor este de a încuraja studiul limbilor străine prin educarea oamenilor cu privire la valoarea învățării de noi limbi și la existența tuturor limbilor europene.

Sărbătoarea a început în anul 2000, anul desemnat de Consiliul Europei drept Anul european al limbilor vorbite.
De atunci, Ziua limbilor vorbite a fost sărbătorită la 26 septembrie în fiecare dintre cele 45 de țări membre ale Consiliului Europei.

Pe lângă cele 24 de limbi oficiale, în Europa există peste 60 de comunități indigene care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Limbile străine contribuie la creșterea întreprinderilor, deoarece acestea reprezintă un avantaj semnificativ pentru companii și permit vânzări în alte națiuni. În plus, învățarea unei limbi străine în timp ce se caută un loc de muncă crește perspectivele de angajare.

Capacitatea de a comunica în mai multe limbi străine este una dintre competențele cheie pe piața forței de muncă și sporește competitivitatea, dar învățarea limbilor străine are și alte avantaje, inclusiv capacitatea de a-și face noi prieteni și contacte. Globalizarea, mobilitatea și diferitele tipuri de afaceri înseamnă că oamenii au nevoie de competențe în limbi străine pentru a lucra eficient.

Orașele din Europa au devenit mai multilingve ca urmare a populațiilor uriașe de imigranți sau refugiați.
Engleza, franceza, chineza, poloneza, rusa, spaniola, portugheza, araba, turca, bengaleza, kurda, berber, hindi, urdu sau punjabi sunt doar câteva dintre cele peste 300 de limbi vorbite în Londra. În Moscova sau Sankt Petersburg, pe de altă parte, mulți imigranți vorbesc ucraineană, armeană, tătară, azeră, azeră, tadjică, chineză, printre multe alte limbi.

Printre obiectivele generale ale Zilei europene a limbilor se numără promovarea diversității lingvistice și culturale a Europei, care trebuie păstrată și promovată, precum și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la valoarea învățării limbilor străine și diversificarea gamei de limbi străine învățate pentru a spori plurilingvismul și înțelegerea interculturală.

Mai mult de jumătate din populația lumii este bilingvă sau multilingvă și se vorbesc între 6 000 și 7 000 de limbi, dintre care 225 sunt limbi europene (vorbește sau înțelege două sau mai multe limbi).

Pe lângă cele peste 60 de comunități indigene care vorbesc o limbă regională sau minoritară, în Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale. De la crearea portofoliului pentru multilingvism al Comisiei Europene în 2007, problema multilingvismului a devenit mai proeminentă în dezbaterea europeană.

Mai mult de jumătate dintre europeni susțin că vorbesc o a doua limbă, iar peste un sfert dintre ei susțin că vorbesc două.
Pe lângă limba lor maternă, 38% dintre cetățenii UE mai vorbeau și engleza, 40% franceza sau germana, 45% rusa, 80% spaniola și 20% italiana, conform Eurobarometrului special 243, care a fost publicat în februarie 2006.

La summitul de la Barcelona din 2002, UE a stabilit ca obiectiv ca copiii să învețe cel puțin două limbi străine.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment