Viitorul pare sumbru pentru jurnaliști: inteligența artificială va acapara sistemul

Dă şi tu share articolului

Boții care vin să vă ia munca reprezintă o amenințare reală, având în vedere dezvoltarea rapidă a sistemelor de chatbot cu inteligență artificială, precum Chat-GPT, VALL-E și BlenderBot 3, și capacitatea lor tot mai mare de a produce proză la fel de bine ca autorii umani.

La CNET, se pare că acest lucru se întâmplă deja.

Potrivit The Byte, cunoscutul site de tehnologie ar fi angajat “tehnologia de automatizare” pentru a începe să producă o serie de articole explicative financiare în noiembrie 2022 sub conducerea personalului CNET Money.
Site-ul dezvăluie doar că “acest conținut a fost generat cu ajutorul tehnologiei de automatizare și a fost revizuit și corectat cu atenție de către un editor din cadrul echipei noastre editoriale”, odată ce utilizatorul face clic pe semnătură.

Gael Breton, un specialist în marketing digital, a transmis primul informația pe Twitter.
Din noiembrie anul trecut, site-ul de tehnologie a creat 73 de astfel de articole pe diverse teme, inclusiv “Ce este Zelle și cum funcționează?”.
Ulterior, CNET a eliminat pagina de biografie a personalului CNET Money și “Staff” din multe dintre articolele pe care le realizase, după ce a aflat despre activitatea sa la începutul zilei.

O problemă complexă

Generatoarele de text nu sunt utilizate în mod obișnuit în jurnalism în acest moment, deși instituții precum Associated Press și Washington Post le-au folosit pentru o varietate de sarcini de redactare de nivel scăzut, acesta din urmă folosindu-le pentru a scrie despre acoperirea Jocurilor Olimpice de la Rio sau despre un alt sport nesemnificativ, fotbalul din liceu.
Cu toate acestea, atunci când o publicație face o ajustare semnificativă a procedurilor sale de redacție, cum ar fi aceasta, ea emite de obicei un comunicat de presă sau postează o actualizare pe rețelele de socializare etc.

Sistemele CNET și AP au niveluri de calitate foarte diferite.
Sistemul AP este un sistem învechit, care se bazează pe introducerea manuală a datelor concrete într-un sistem preformatat pentru actualizări zilnice și alte sarcini jurnalistice incredibil de monotone.
La mare distanță de AP, sistemul CNET pare a fi considerabil mai sofisticat și este capabil să scrie bloguri extinse care explică concepte financiare dificile.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment