Vânzările modelului japonez RAV4 au scăzut vertiginos din cauza problemelor de aprovizionare, permițând modelului ceh Kodiaq să îl depășească și să ocupe primul loc.

Dă şi tu share articolului

După ce a avut probleme serioase de aprovizionare cu RAV4, Toyota a pierdut cotă de piață în segmentul SUV-urilor de volum de dimensiuni medii. Deoarece Kodiaq a încheiat primul trimestru ca fiind cel mai bine vândut SUV de dimensiuni medii din Europa, pierderea Toyota este un câștig pentru Skoda.

Potrivit datelor furnizate de cercetătorii din industrie Dataforce, segmentul este printre cele mai diverse din Europa în ceea ce privește mixul de motorizări, modelele complet electrice extinzându-se pentru a prelua cea mai mare cotă, de 40%.

Vânzările de vehicule hibride și plug-in hybrid au scăzut în primul trimestru, în timp ce cele de vehicule pe benzină și diesel au crescut.

Vânzările pe segmente au crescut cu 15% în decursul a trei luni, depășind vânzările Kodiaq cu 21.408 unități.

Potrivit Dataforce, cota de piață globală a segmentului în Europa este de numai 4,6%, ceea ce nu este deosebit de mare. Cu toate acestea, relevanța segmentului transcende proporția sa, deoarece mărcile de volum debutează frecvent cu SUV-uri electrice mai mari și mai aplicabile înainte de modelele realizate special pentru Europa.

Printre exemple se numără Nissan Ariya, cu vânzări de 2 240 de unități, și Toyota bZ4X, cu 3 596 de unități vândute în decurs de trei luni. Din cauza provocărilor legate de fabricație, ambele au avut un start slab și nu s-au clasat în top 10 pentru acest trimestru.
construit în alte locuri

Datorită atractivității extinse a segmentului, producătorii auto non-europeni produc frecvent modele în afara continentului, așa cum este cazul lui Nissan X-Trail, Hyundai Santa Fe, Ford Mustang Mach-E și Toyota RAV4.

Toyota a ocupat primul loc în segment în 2022, dar vânzările modelului RAV4, care este disponibil în versiuni hibride și hibride plug-in, au scăzut cu 43% în primul trimestru din cauza problemelor de aprovizionare, plasându-l pe locul al treilea, în urma modelului Kodiaq și a modelului all-electric de la Volkswagen. ID4.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Toyota, această problemă este legată exclusiv de aprovizionare. Ne luptăm să răspundem cererii ridicate pentru această mașină la nivel global.

Toyota a “epuizat modelul actual”, informează site-ul web pe oricine încearcă să comande RAV4 în Marea Britanie.

Cea mai mare parte a scăderii vânzărilor de hibrizi și hibrizi plug-in pe piață se datorează problemelor de aprovizionare ale Toyota, deși această tendință s-ar putea schimba atunci când concurenții se vor alătura Toyota în a oferi alternative benzină-electricitate. “Asaltul” vehiculelor electrice și hibride

„Atacul” mașinilor electrice și hibride

Cu 5.740 de vânzări în primele trei luni, dintre care 5.072 ale modelului hibrid e-Power Nissan X-Trail, Nissan X-Trail s-a clasat pe locul zece.

După ce a schimbat vehiculul din monovolum în SUV, Renault va începe să vândă Espace hibrid în vară. Espace hibrid este acum o versiune cu trei rânduri a SUV-ului Austral.

Espace are o lungime de 4722 mm și este construit pe aceeași platformă CMF-C/D ca și X-Trail de către Alianța Renault-Nissan.

Noul CX-60 de la Mazda, care a depășit RAV4 pentru a înregistra 5.492 de unități și a reprezentat aproape jumătate din cele 11.334 de PHEV-uri vândute în perioada de trei luni, a condus vânzările de plug-hybrid în acest sector.

Cu o scădere a vânzărilor de 8,8%, sistemul de propulsie hibrid plug-in are în prezent cea mai mică cotă de piață dintre toate sistemele de propulsie din segment, de 7,6%. După ce Skoda va introduce o versiune hibridă plug-in a următoarei generații Kodiaq, care va fi pusă în vânzare în toamnă, acest lucru ar trebui să se schimbe din nou în acest an.

La un eveniment recent de promovare a viitorului electric al Skoda, Klaus Zellmer, directorul general al Skoda, a prezis o autonomie pentru hibridul plug-in care se apropie de 100 km, ceea ce îi oferă o mai mare flexibilitate în reducerea emisiilor de CO2.

“Dacă avem pachetul corect, vor fi acolo când vom avea nevoie de ele. O autonomie electrică rezonabilă de cel puțin 100 km îți oferă un avantaj semnificativ”, a remarcat el, refuzând să precizeze autonomia exactă a viitorului Kodiaq. “Cred că este o tehnologie punte crucială”.
Skoda cere electricitate.

Skoda oferă pe această piață și modelul Enyaq iV, complet electric, dar, chiar dacă aparține aceleiași categorii ca și Kodiaq, nu există prea multe paralele între cele două.

Clienții lui Kodiaq nu aleg între acesta și Enyaq iV. Martin Jahn, șeful departamentului de vânzări și marketing al Skoda, a remarcat în cadrul aceluiași eveniment: “Fie că vrei să cumperi un motor electric, fie că vrei un motor cu combustie și nu compari.

Potrivit lui Jahn, puternica versiune RS a modelului Kodiaq reprezintă aproape 40% din vânzări.

Pentru a reduce prețul de pornire sub 40.000 de euro, Skoda a introdus recent o versiune entry-level 50 a modelului Enyaq iV cu o baterie mai mică, de 55 de kilowați-oră, în unele zone, inclusiv în Germania.

Potrivit lui Jahn, această acțiune a fost parțial o reacție la scăderea prețurilor de către Tesla în ianuarie. Automotive News Europe clasifică Tesla ca fiind o marcă premium, însă după scăderea prețului, cel mai bine vândut Model Y este mai mult în linie cu rivali de volum precum Enyaq iV.

Potrivit lui Jahn, puternica versiune RS a modelului Kodiaq reprezintă aproximativ 40% din vânzări.

Pentru a reduce prețul de pornire sub 40.000 de euro, Skoda a introdus recent o versiune entry-level 50 a modelului Enyaq iV cu o baterie mai mică, de 55 de kilowați-oră, în unele zone, inclusiv în Germania.

Potrivit lui Jahn, această acțiune a fost parțial o reacție la scăderea prețurilor de către Tesla în ianuarie. Automotive News Europe clasifică Tesla ca fiind o marcă premium, însă după scăderea prețului, cel mai bine vândut Model Y este mai mult în linie cu rivali de volum precum Enyaq iV.

Versiunea cu autonomie lungă de 80 kWh a modelului Enyaq iV avea un preț de pornire de 48.900 de euro în Germania înainte de lansarea variantei de 50 kWh, în timp ce Model Y de bază avea un preț de pornire de 44.890 de euro. Tesla a vândut mai mult decât orice alt SUV de dimensiuni medii, de lux sau de volum în primele trei luni, cu 71.827 de vânzări ale Model Y.

Prețurile au scăzut pentru SUV-urile electrice de volum de dimensiuni medii în același timp cu cele ale Tesla, ceea ce ridică posibilitatea ca firma americană să fure clienți.

Vânzările modelului Hyundai Ioniq 5 au scăzut cu 17%, în timp ce cele ale modelului Ford Mustang Mach-E au scăzut cu 40% în primele trei luni, scoțându-l din top 10. Modelul conex Kia EV6 a înregistrat o scădere a volumului cu 12%.

În schimb, Volkswagen a avut o creștere de 55% a vânzărilor de ID4 în același interval de timp, urcând pe poziția a doua, cu 17.027 de vehicule. Marca a adăugat și coupe-ul crossover de dimensiuni medii ID5.

Skoda a crescut între timp vânzările Enyaq iV cu 20%. În plus, Skoda intenționează să comercializeze un SUV electric mai mare, cu șapte locuri, cu o dată de lansare prevăzută pentru 2025, sub numele de cod Space.

ID5 și Skoda Enyaq Coupe iV se vor alătura modelului Cupra Tavascan și modelului Cupra Tavascan bazat pe VW Group MEB, care va sosi mai devreme, în 2024.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment