Top 6 ajutoare care ne intră în portofel, de acum în maximum 30 de zile

Dă şi tu share articolului

O serie de inițiative sociale au fost anunțate de Guvern în ultimele săptămâni pentru diverse categorii de populație din România.

Vom întocmi un top al celor mai semnificative inițiative sociale, sau ajutoare, pe care statul român le va introduce în perioada următoare, pentru maximum 30 de zile calendaristice, pentru a avea o imagine cât mai completă a tipurilor de sprijin.

Ca punct de referință, dorim să subliniem că vom include și măsuri precum creșterea salariului minim, pentru că include și decizia de scutire de impozitare a 200 de lei, care poate fi văzută ca o formă de sprijin, cel puțin de către unii angajați, și care este crucială în această perioadă economică dificilă, atât pentru întreprinderi, cât și pentru populație.

Top ajutoare pe care urmează să le primim

  1. Crește salariul minim pe economie
    Salariul minim brut garantat în România ar urma să crească la 3.000 de lei, potrivit unui acord la care au ajuns coaliția de guvernare, partenerii sociali și reprezentanții mediului de afaceri.
    Din acest total, 200 de lei sunt excluși de la plata taxelor și asigurărilor.
    Puțini români știu că va exista un alt salariu minim pentru cei care lucrează în construcții.
    Aceștia din urmă primesc 4000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023.
    Faptul că discutăm despre salariul brut, nu net, “în mână”, este esențial.

Actualul salariu minim brut este de 2550 de lei; a fost stabilit în toamna anului trecut și va intra în vigoare la începutul anului 2022.

  1. Crește punctul de pensie
    În plus, de la 1 ianuarie 2023, pensionarii din România vor beneficia de o majorare a punctului de pensie.
    Acesta va crește de la 1.586 de lei, cât este în prezent, la 1.785 de lei.

În plus, trebuie precizat că, începând cu anul 2024, cuantumul va fi majorat cu rata medie anuală a inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, indicatori clari care sunt comunicați de Institutul Național de Statistică în anul în curs pentru anul calendaristic anterior.

  1. Vouchere sociale pentru categoriile vulnerabile
    Guvernul va continua să ofere cupoane sociale pentru persoanele defavorizate până în 2023.

O dată la două luni, se acordă 250 de lei pentru achiziționarea de produse de primă necesitate, precum alimente.

Acest ajutor va fi disponibil pentru mai mulți români începând din 2019, datorită îmbunătățirilor aduse începând cu 2022, inclusiv extinderea listei de beneficiari.

Aceștia vor primi tichetele sociale din 2023, tocmai a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene:
a) pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înscriși la fondurile de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza unor legi speciale, plătite de casele teritoriale de pensii sau de fondurile de pensii sectoriale, al căror venit net lunar este mai mic sau egal cu 1500 lei pentru tranșele din 2022 sau mai mic sau egal cu 1700 lei pentru tranșele din 2023;

b) Persoanele încadrate în categoria persoanelor cu handicap grav, accentuat sau mediu, atât copii, cât și adulți, al căror venit net lunar propriu este mai mic sau egal cu 1500 lei pentru tranșele din 2022 și mai mic sau egal cu 1700 lei pentru tranșele din 2023;

c) gospodării cu cel puțin doi copii în întreținere, al căror venit net lunar nu depășește 600 lei pentru tranșele din 2022 și nu depășește 675 lei pentru tranșele din 2023;

d) familiile conduse de un singur părinte cu un venit net lunar pe membru de familie de cel mult 600 lei pentru ratele din 2022 și de cel mult 675 lei pentru ratele din 2023;

e) Familiile și persoanele singure care au făcut dovada eligibilității pentru ajutor social în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Venitul menționat este venitul net, care se calculează prin însumarea tuturor surselor posibile de venit, cum ar fi pensiile provenite din pensii acordate în sisteme din afara sistemului public de pensii, drepturile acordate în temeiul unor legi speciale, veniturile din transferul folosinței bunurilor, veniturile din activități agricole, silvice și piscicole, premiile din jocuri de noroc și veniturile din alte surse, astfel cum sunt definite la articolele 114 și 117 din Legea privind pensiile publice.

“În momentul actualizării listelor de beneficiari, noi suporturi electronice vor fi distribuite beneficiarilor nou-adăugați de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Distribuirea și reîntregirea cardurilor nou emise se poate face până la 31 martie 2024, în cazul ultimelor liste depuse de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023″, precizează Guvernul.

“La fel ca multe alte națiuni europene, România se confruntă în prezent cu probleme grave și crize care se intersectează.
De aceea, este esențial să oferim asistență celor care au nevoie, astfel încât toți românii să poată supraviețui acestei perioade”, a remarcat ministrul Marcel Boloș.

  1. Cresc pensiile cu 12,5%

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pensiile se majorează cu 12,5%.

„Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
  1. Ajutoare financiare suplimentare pentru pensionari
    ată ce ajutoare vor primi acești oameni:

a. 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b. 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c. 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Banii se vor acorda în două tranșe (lunile ianuarie și octombrie).

  1. Măsuri de protecție socială extinsă
    “Pensionarii de peste 60 de ani cu pensii mai mici de 2.000 de lei vor primi un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
    Pentru plata cheltuielilor din această iarnă și din iarna următoare, această sumă va fi împărțită în două tranșe.

De asemenea, am decis ca începând cu anul 2018, alocațiile de stat pentru copii vor crește cu aproximativ 30%, persoanele cu dizabilități vor primi o a 13-a plată, iar alocațiile veteranilor și văduvelor de război vor crește și ele cu aproximativ 30%, în funcție de inflație.

Trebuie să ne asigurăm că repercusiunile inflației ridicate sunt atenuate în timp ce trecem printr-o perioadă de numeroase crize globale.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment