Se mai organizează Rabla Electrocasnice în 2023?

Dă şi tu share articolului

Au mai rămas doar câteva săptămâni din anul în curs, iar AFM nu a dezvăluit încă dacă Programul de reduceri pentru electrocasnice va reveni în 2023. După eșecul din această vară, este probabilă o ediție de iarnă a emisiunii?

Ediția din vara anului 2023 a Programului Rabla pentru electrocasnice nu a mai avut loc

Din contactele de la începutul acestui an de la Administrația Fondului pentru Mediu am înțeles că Rabla pentru electrocasnice are buget pentru 2023. Mai mult, fostul ministru al Mediului ne-a furnizat chiar și o dată preconizată de lansare a programului, care era undeva în luna mai.

Cu toate acestea, după cum știm deja, Rabla pentru electrocasnice nu a fost dispusă în vara anului 2023; ministrul a fost înlocuit, împreună cu întreaga administrație, iar până la data scrierii acestui articol (8 noiembrie 2023) nu există încă o dată fermă pentru demararea programului.

Deși au existat câteva hopuri pe parcurs, alte programe AFM au fost lansate în mare parte conform planului (amintim, de exemplu, problemele și anularea Programului Casa Verde Fotovoltaică 2023). Cu toate acestea, Ministerul Mediului și AFM nu au publicat nicio informație cu privire la lansarea unui nou program Rabla pentru electrocasnice în 2023.
Vor exista modificări viitoare ale Programului Rabla pentru gospodării?

Rabla pentru electrocasnice a fost subiectul a numeroase sugestii și idei ale asociațiilor și politicienilor, care au fost pe larg mediatizate în presă:

Una dintre sugestii este că producătorii de aparate electrocasnice, ca și Arctic, ar trebui să fie încurajați prin Programul de rambursare pentru aparate electrocasnice. O alta recomandă ca Programul de rambursare pentru electrocasnice să ajute și la înlocuirea sobelor învechite cu altele noi.

Ne amintim, de asemenea, de conversațiile pe care le-am avut pe tema sistemelor de încălzire centrală la începutul anului trecut. La sfârșitul anului precedent, s-a sugerat că voucherele din cadrul programului guvernamental de modernizare a echipamentelor casnice învechite s-ar putea aplica și acestui tip de echipamente.

Toate aceste informații au fost actualizate ultima dată pe site-ul AFM în urmă cu un an, în timpul ultimelor faze ale reducerii pentru aparatele din 2022. Atât lista dealerilor, cât și ghidul de reduceri pentru electrocasnice sunt depășite față de cele publicate anul trecut. Înainte de următoarea relansare a programului, se presupune că totul ar trebui să fie actualizat, inclusiv lista echipamentelor care se califică. Întrebarea este când se va întâmpla acest lucru.
Care sunt posibilitățile ca lunile noiembrie și decembrie ale anului 2023 să aibă o ediție Appliance Rebate?

Pe 9 noiembrie 2022, în urmă cu exact un an, AFM a anunțat oficial detaliile celei de-a doua ediții a Programului Rabla pentru electrocasnice. La acel moment, pe 21 noiembrie, oamenii s-au înregistrat pentru a începe programul.

Având în vedere acest lucru, credem că în următoarele două săptămâni – cel mai probabil săptămâna viitoare – vom afla dacă va mai exista sau nu o Rabla pentru electrocasnice în România în acest an. Este evident că nu va mai fi o altă ediție în acest an dacă AFM nu va mai spune nimic despre acest program finanțat de AFM în viitorul apropiat.

Ca de obicei, ne vom anunța abonații la newsletter și vizitatorii site-ului imediat ce vom primi un cuvânt oficial și definitiv din partea autorităților.

În timp ce așteptați, puteți verifica ofertele speciale ale magazinelor de Black Friday 2023 dacă doriți să vă înlocuiți vreun aparat electrocasnic cu unul nou. Câțiva retaileri, în special cei care participă la reducerile pentru electrocasnice, oferă unele reduceri semnificative la aparate.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment