Un studiu recent realizat de Ericsson, intitulat “5G: The Next Wave”, evidențiază interesul tot mai mare al consumatorilor români pentru tehnologia 5G și așteptările acestora în ceea ce privește viitoarele scenarii de utilizare. Implementarea rețelelor 5G în tot mai multe locații din întreaga lume marchează începutul tranziției către utilizarea pe scară largă a acestei tehnologii.
Studiul, realizat de Ericsson ConsumerLab în rândul a 49.000 de consumatori din 37 de țări din întreaga lume, inclusiv 1.100 de utilizatori din România, analizează efectele pe care tehnologia și serviciile 5G le-au avut asupra consumatorilor de la introducerea lor, precum și așteptările și intențiile utilizatorilor care nu au subscris încă la serviciile 5G cu privire la posibilitatea de a adopta această tehnologie.
“Cele mai noi tehnologii, concepte și idei pe care le producem sunt cele pe care vrem să le oferim României.
Pe măsură ce tehnologia 5G este utilizată pe scară tot mai largă, tehnologia mobilă va continua să aibă un impact tot mai mare asupra modului în care ne trăim viața astăzi și în viitor.
(…)
Având în vedere că România dispune de tehnologia 5G de trei ani, este crucial ca națiunea noastră să profite de cele mai recente progrese tehnologice.
Până la sfârșitul anului, se preconizează că vor exista 1 milion de abonamente 5G la nivel mondial; România face pași importanți în acest domeniu, cu un număr estimat de 400.000-500.000 de utilizatori 5G.
O platformă pentru inovare și cooperare, 5G conectează indivizii, întreprinderile și comunitățile.
Obiectivul Ericsson este o societate fără bariere de comunicare, o societate care avansează mai rapid și cunoaște o creștere economică constantă”, a declarat Dragoș-Mircea Rebegea, Head of Sales pentru Ericsson România & Moldova și Country Manager.
Șase tendințe semnificative în ceea ce privește adoptarea locală a tehnologiei și serviciilor 5G au fost identificate de către Ericsson ConsumerLab în urma analizei percepțiilor clienților din România pentru 5G: The Next Wve:
- Potrivit studiului, 8 din 10 (consumatori 5G la nivel local) nu doresc să revină la serviciile 4G în ciuda creșterii tarifelor, iar 31% dintre utilizatorii de smartphone din România intenționează să se aboneze la serviciile 5G în următoarele 12 luni;
- Documentul susține că doar 2% dintre utilizatorii români de telefonie mobilă folosesc în prezent 5G; când acest număr va ajunge la 15% din totalul utilizatorilor, se anticipează că ritmul de adoptare pe scară largă a 5G se va accelera;
principalii factori care îi determină pe oameni să treacă la serviciile 5G includ:
- Accesul la gadgeturi și aplicații de ultimă generație; viteze mai mari decât 4G – 24% dintre utilizatorii 5G și 24% dintre cei care doresc să treacă la 5G
- 9% dintre cei care intenționează să facă upgrade la 5G și 11% dintre utilizatorii de 5G;
- O conexiune mai bună la rețea: 10% dintre cei care plănuiesc să treacă la 5G și 6% dintre utilizatorii 5G.
- Conform raportului, 36% dintre români au în prezent acces la servicii 5G la nivelul pieței locale, iar 35% dintre aceiași utilizatori consideră că sunt conectați la rețele 5G mai des de 50% din timp;
Jocurile în cloud se extind datorită tehnologiei 5G, care încurajează, de asemenea, dezvoltarea unor soluții îmbunătățite de realitate augmentată. În România, numărul de utilizatori 5G care interacționează cu mai mult de trei servicii digitale imersive a crescut din 2020.
- Modalitățile de monetizare a 5G se vor schimba:
Nouă din zece utilizatori timpurii ai 5G consideră că serviciile unice pe care 5G le aduce pachetelor de date mobile și abonamentelor sunt componente esențiale.
- Trecerea la 5G este un pas esențial spre metaversiuni.
În România, de 1,4 ori mai mulți utilizatori 5G decât utilizatorii 4G utilizează săptămânal serviciile disponibile în metavers, potrivit a 43% dintre utilizatorii 5G locali care au indicat că vor începe să utilizeze sau intenționează să înceapă să utilizeze mai frecvent aplicațiile AR (realitate augmentată).
Aproximativ 1,7 miliarde de utilizatori din întreaga lume, inclusiv 430 de milioane de abonați 5G, sunt incluși în eșantionul sondajului.
Sondajul a fost realizat în România în perioada aprilie – mai 2022.
Liderii companiei Ericsson au organizat evenimentul Imagine Live cu scopul de a evidenția avantajele pe care tehnologia 5G le poate oferi economiei și societății, atât pentru consumatorii individuali, cât și pentru companii, precum și diverse scenarii de implementare și utilizare pentru integrarea acesteia în diverse industrii.