Rabla pentru Electrocasnice. Începe etapa în care se dau vouchere pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere

Dă şi tu share articolului

În prima etapă a Programului Rabla pentru electrocasnice, care are un buget de 25 de milioane de lei, oamenii se pot înscrie începând de luni, de la ora 10.00, pentru a alege cupoane pentru achiziționarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere/congelatoare.

Programul va fi reevaluat, iar cei care au solicitat vouchere, dar nu le-au utilizat, nu vor mai putea participa, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna.

În plus, în funcție de nivelul de interes manifestat de solicitanți, valoarea voucherelor poate fi majorată, iar anumite electrocasnice ar putea fi scoase din program.

Administrația Fondului pentru Mediu a precizat: “Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru electrocasnice în vederea selectării voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere/congelatoare.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

În prima etapă, voucherele se acordă după cum urmează, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice pentru uz casnic:

- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C; 
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E. 

O rundă de selecție de bonuri în cadrul unei categorii are o durată de funcționare de cinci zile sau până la epuizarea bugetului alocat pentru runda respectivă.

Solicitanții se vor deplasa la unul dintre magazinele verificate pentru a cumpăra echipamentul necesar după ce site-ul AFM publică lista persoanelor aprobate.

Voucherele trebuie să fie utilizate la un comerciant validat în termen de 7 zile de la data validării lor de către AFM și pe toată durata acestei perioade de timp.

“Am impus o interdicție pentru aceeași clasă de electrocasnice pentru sesiunea următoare, deci lucrurile se vor schimba.
Acest lucru îi va descuraja pe oameni să se înscrie, dar să nu folosească voucherul (…)
Nu există probleme în ceea ce privește prelungirea acestuia.
Până la urmă, dacă vom continua programul, putem anunța că persoanele care l-au oprit și care, practic, și-au bătut joc de șansa de a primi o astfel de finanțare de la stat anul viitor nu vor mai avea voie să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai precizat că, având în vedere costul în creștere al obiectelor eficiente din punct de vedere energetic, valoarea voucherelor poate fi majorată.

După o revizuire amănunțită, schema ar putea fi modificată, iar unele categorii ar putea fi eliminate.

“Având în vedere cât de multe se pot schimba într-un an, va trebui, fără îndoială, să revizuim condițiile de piață în anul următor.
(…) Pentru aspiratoare sau aparate de aer condiționat, unde nu există un interes prea mare, putem lua aceeași decizie pe care am luat-o pentru televizoare și să excludem anumite electrocasnice din program în favoarea concentrării pe cele care sunt interesante și au un impact semnificativ asupra facturilor”, a anunțat ministrul Mediului.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment