Plafonarea preţului la energie: Ce trebuie să știe clienții care au mai multe contracte pe numele lor

Dă şi tu share articolului

Potrivit lui Dumistru Chisăliță, șeful Asociației Energie Inteligentă (AEI), anumiți români sunt din nou nevoiți să suporte situația jenantă de a umbla cu tichete de vacanță pentru a plăti mai puțin pentru energie.

“Prevederea din legea privind limitarea prețului la energie electrică la deținerea mai multor proprietăți a fost inspirată de dorința de a aplica măsuri anti-bogați, atunci când bogații nu sunt cu adevărat bogați.
Din păcate, unii români sunt din nou nevoiți să suporte scenariul jenant de a se înghesui cu chitanțele de Crăciun pentru a obține o ofertă mai bună la energie electrică, iar mulți dintre ei nici măcar nu au mai multe locuințe!

Asociația Energie Inteligentă a atras atenția asupra neconcordanțelor din legea privind plafonarea prețului energiei electrice și a sugerat ca ANRE să facă o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai sunt obligați să depună adeverințe pentru că au un singur loc de consum unde primesc prețul plafonat.
Având în vedere că milioane de consumatori nu vor mai fi nevoiți să depună declarația absurdă că nu mai beneficiază de plafonarea prețului la un alt loc de consum, ne bucurăm că se analizează acest plan, a adăugat oficialul AEI.

El susține că noua Lege a plafonării prețurilor la energie specifică faptul că “locurile de consum la domiciliu/reședință” sunt singurele în care se plafonează prețul sub 1,3 lei/kWh.

Datorită acestei circumstanțe, un furnizor trebuie să impună aceste plafoane și să ceară rambursarea de la Guvern, dar numai după ce se asigură că clientul casnic primește prețul plafonat o singură dată la un singur loc de consum.

În aceste situații, furnizorul “poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la punctul 1.3” și trebuie informat că are un singur loc de consum unde va beneficia de prețul plafonat și că acesta este acela. De asemenea, furnizorul trebuie să declare din proprie inițiativă că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de prețul plafonat sub 1,3 lei/kWh.

,,

Legislația este clară, astfel că nu poți declara arbitrar că vrei ca prețul tău să fie plafonat.
Dar cum se deosebesc domiciliul și reședința una de alta:

Domiciliul, conform art. 87 din Codul Civil, „este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”. Astfel, adresa de domiciliu va fi cea trecută pe cartea de identitate.

Reședința, conform art. 88 din Codul Civil, „este în locul unde îşi are locuinţa secundară”. Adresa secundară (care trebuie să fie confirmată prin viza de flotant) este necesară atunci când se stă cu chirie în alt oraș. Conform OUG 97/2005, art 30, Reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu. Conform OUG 97/2005, dacă locuiți mai mult de 15 de zile la o adresă diferită față de cea din domiciliu, puteți iniția procedurile pentru obținerea vizei de flotant care poate fi valabila maxim 1 an.”, explică Dumitru Chisăliță.

Acesta atrage atenția asupra faptului că regula de plafonare a prețului energiei electrice impune ca un client să aleagă între consumul la domiciliu și cel de la domiciliu.
Dar, înainte de aceasta, el trebuie să fie eligibil pentru această locuință în conformitate cu legea.

Astfel, indicarea unui loc de consum ca fiind reședință, conform legii presupune să locuiești acolo cel puțin 15 zile/an.
În același timp se pot observa multiplele situații existente în România:

  • Client care a vândut o casă la care nu s-a realizat un nou contract pe numele noului proprietar, iar el locuiește într-o altă casă
  • Client care a încheiat un contract cu furnizorul de energie electrică pentru părinții săi, pentru a-I achita facturile având în vedere pensia mica a acestora
  • Client care a încheiat un contract cu furnizorul de energie electrică pentru copii săi care sunt studenți si nu au venituri etc.

Potrivit precizărilor AEI, “în toate aceste cazuri, persoanele care locuiesc efectiv în aceste locuințe, dacă îndeplinesc condițiile de consum, vor fi nevoite să plătească facturi cu 60-90% mai mari doar din cauza modului în care a fost scrisă această lege sau vor alerga să facă contracte de modificare a contractelor existente, în numele copiilor, părinților etc. și apoi vor alerga la furnizor cu declarații conform legii, ceea ce va duce, fără îndoială, la faptul că oamenii nu vor mai putea beneficia de aceste drepturi de la 1 ianuarie 2023”.

Puteți găsi declarația pe proprie răspundere și cererea aici.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment