Oficial: Guvernul olandez acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Dă şi tu share articolului

Potrivit EFE, guvernul olandez a decis că va permite aderarea României și Croației la spațiul Schengen, dar va împiedica aderarea Bulgariei, deoarece consideră că această țară nu îndeplinește condițiile necesare.
Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) este programată pentru data de 8 decembrie; în cadrul reuniunii de vineri, guvernul olandez a discutat despre potențialul de extindere a spațiului Schengen și a decis să sprijine doar admiterea României și Croației.

Potrivit ministrului olandez de externe, Wopke Hoekstra, “este încă prea devreme” pentru a susține intrarea Bulgariei în spațiul Schengen. Olanda își va reevalua poziția după ce se va stabili că Bulgaria este un stat constituțional capabil să combată crima organizată și corupția.

Noua evaluare va fi efectuată, potrivit premierului olandez Mark Rutte, “probabil anul viitor”. El a avertizat că, în prezent, există preocupări permanente cu privire la controlul frontierelor, deoarece “există teoretic riscul unui flux de migrație printr-o anumită țară”, așa că dorește să excludă mai întâi posibilitatea unor treceri neautorizate în Bulgaria din spațiul Schengen.

Eric van der Burg, secretarul de stat pentru Țările de Jos, a declarat că, deși nu este sigur că țara sa va fi singura care va vota împotriva aderării Bulgariei la Schengen, nu vede nicio problemă în acest sens.


“Nu suntem obligați să fim de acord cu ceva doar pentru că toți ceilalți o fac.
Nu așa funcționează lucrurile”, a declarat oficialul olandez, făcând aluzie la cerința unui vot unanim al națiunilor care sunt în prezent membre ale spațiului Schengen înainte ca o nouă țară să poată fi inclusă, după cum relatează EFE și Agerpres.
Oamenii din Europa exercită presiuni asupra noastră, dar noi avem capacitatea de a le rezista. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment