Noi sancțiuni împotriva Rusiei. CE vrea să interzică exporturi importante. Prețul petrolului ar putea fi plafonat pentru țările terțe

Dă şi tu share articolului

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa pentru un al optulea set de sancțiuni.
“Nu acceptăm referendumul fals și nicio anexare în Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa executivului UE, “și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare”.
Restricții suplimentare la importuri și exporturi, adăugarea de noi persoane pe lista neagră a UE și un acord de principiu cu țările G7 pentru plafonarea prețului la țițeiul rusesc pentru țările terțe fac parte din noul pachet.

“Săptămâna trecută, Rusia a crescut nivelul atacului său asupra Ucrainei.
Falsele referendumuri care au fost organizate în zonele ocupate de Rusia au fost o încercare ilegală de a lua terenuri și de a impune o schimbare a granițelor internaționale.

Amenințarea cu folosirea armelor nucleare și mobilizarea lui Putin sunt noi mișcări legate de escaladare.
Suntem hotărâți să tragem Kremlinul la răspundere pentru această nouă escaladare, deoarece respingem referendumul fals și orice anexare în Ucraina.

Susținem interzicerea extinsă a importurilor de bunuri rusești.
Rusia va pierde vânzări de 7 miliarde de euro ca urmare a excluderii bunurilor rusești de pe piața europeană.

În plus, sugerăm să mărim lista de bunuri care nu mai au voie să fie livrate în Rusia.
Scopul este de a priva complexul militar al Kremlinului de resurse tehnologice esențiale.
De exemplu, aceasta conține electronice, unele produse chimice și componente de aviație.

Bazele economice și capacitatea de modernizare a Rusiei vor fi slăbite și mai mult de aceste noi restricții la export.

În plus, pledăm pentru mai multe restricții privind furnizarea de servicii europene către Rusia, precum și pentru interzicerea resortisanților UE de a lucra pentru guvernul rus în întreprinderi de stat.
Cunoștințele și experiența Europei nu ar trebui să fie folosite în beneficiul Rusiei.

În ceea ce privește petrolul rusesc, poate vă amintiți că UE a decis deja să interzică importul de țiței rusesc care a fost scos din mare începând cu 5 decembrie.

G7 a decis, în principiu, să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc pentru țările terțe, deoarece se știe că anumite națiuni în curs de dezvoltare încă depind de aprovizionarea cu petrol rusesc, dar la costuri reduse.

Pe de o parte, acest plafon va reduce câștigurile Rusiei, iar pe de altă parte, va menține stabilitatea pieței mondiale a energiei.
Prin acest pachet de măsuri, stabilim astăzi cadrul legal pentru un plafon al prețului petrolului, potrivit Ursulei von der Leyen.

Înainte ca noile reglementări să poată intra în vigoare, toate cele 27 de state membre ale UE trebuie să le aprobe în unanimitate. Cu toate acestea, din cauza diviziunilor naționale, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în curând.

Potrivit Reuters, cele mai industrializate șapte națiuni, inclusiv Italia, Franța și Germania, au decis să impună o restricție a prețului petrolului prin intermediul asigurătorilor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment