Ministerul Energiei ELIMINĂ declarația pe propria răspundere pentru tarife plafonate la energie – Proiectul a fost publicat – Document

Dă şi tu share articolului

După ce săptămâna trecută a revizuit legea votată de Parlament care impunea controlul prețurilor la energie, Ministerul Energiei recomandă acum eliminarea adeverinței pentru tarifele plafonate într-un nou proiect de OUG.

Proiectul de OUG dat publicității de minister elimină obligația clienților casnici care au locuri de consum la domiciliu și reședință de a declara locul unde beneficiază de tariful plafonat.

Proiectul de ordonanță de urgență care elimină obligativitatea depunerii unei declarații pe propria răspundere privind locul de consum la care se acordă tarifele plafonate la energie a fost încărcat marți pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit ministrului Virgil Popescu, Executivul va adopta acest act normativ în ultima ședință din acest an, săptămâna viitoare.

Pe site-ul Ministerului Energiei a fost postat, marți seară, proiectul de ordonanță de urgență pentru revizuirea Ordonanței de urgență a Guvernului 27/2022 privind măsurile aplicabile consumatorilor finali pe piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Documentul poate fi accesat AICI.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile consumatorilor finali pe piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, potrivit Ministerului Energiei, trebuie clarificată în unele locuri.
Ministerul Energiei susține că unele aspecte ale schemei de sprijin trebuie reanalizate în Nota de fundamentare a proiectului de OUG, pentru a se asigura că aceasta se aplică în mod coerent tuturor consumatorilor casnici, luând în considerare doar nivelul lunar al consumului de energie electrică și nu alte criterii potențial discriminatorii, cum ar fi numărul de locuri de consum.

Pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, este disponibilă o propunere de OUG de modificare a OUG 27/2022 privind acțiunile care afectează consumatorii finali pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

„Art. Unic.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

  1. La articolul 1, alineatul (10) se abrogă.
  2. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    ” (3) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (11), (12) şi (14), art. 9 alin. (1)-(3), (7), (9) şi (13), art. 15 alin. (3), art. 20 şi art. 23 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.”, se arată în proiectul de OUG

Potrivit proiectului propus de Ministerul Energiei, rămâne obligatorie depunerea declarației pe proprie răspundere doar pentru consumatorii finali aflați în următoarele situații:

  • clienții casnici care, la cerere și pe baza unei declarații pe proprie răspundere, utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare pentru tratament; prețul final plafonat al facturii va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare celei în care sunt prezentate documentele menționate mai sus.
  • clienții casnici care, pe baza unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, au cel puțin trei copii în întreținere cu vârsta sub 18 ani sau 26 de ani, dacă aceștia sunt înscriși la școală. Prețul maxim final facturat va intra în vigoare începând cu prima zi a lunii următoare celei în care sunt prezentate documentele menționate anterior.
  • clienții care sunt gospodării monoparentale cu cel puțin un copil în întreținere cu vârsta sub 18 ani sau 26 de ani, dacă sunt înscriși la școală, pe baza unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere; prețul final facturat va intra în vigoare începând cu prima zi a lunii următoare celei în care sunt depuse documentele menționate anterior.

Indiferent de consum, pentru aceste categorii se vor face declarații la un cost de 0,68 lei/kWh.
În plus, declarațiile de avere pot fi depuse online.

În cazul în care nu se depășește plafonul de 300 kWh, prețul va fi plafonat odată cu adoptarea OUG pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cele închiriate.

De plafonarea prețurilor vor beneficia doar consumatorii finali care se încadrează într-un anumit interval de consumuri lunare actuale de energie electrică, așa cum prevede articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Tarife plafonate pentru energia electrică începând cu 1 ianuarie 2023

Legea privind prețurile plafonate la energia electrică, în vigoare de la 1 ianuarie 2023, limitează posibilitatea de a obține un preț plafonat sub nivelul de 1,3 lei/kWh la cerința ca, până la 31 decembrie 2022, clientul să depună o cerere la furnizorul de energie electrică, declarând în nume propriu că se încadrează în una dintre situațiile prevăzute de lege.
Peste 255 kwh pe lună, consumatorii casnici vor plăti diferența la același tarif de 1,3 lei/kwh ca și marii consumatori.

Plafoanele celorlalți consumatori nu sunt afectate.
Tarifele sunt după cum urmează: 0,68 lei/kWh pentru consumul sub 100 kWh; 0,8 lei/kWh pentru consumul între 100 kWh și 255 kWh; peste 255 kWh, dar până la 300 kWh; și 1,3 lei/kWh pentru consumul peste 300 kWh.

Sancțiunea pentru nerespectarea prevederilor art. 1(1)(10), așa cum este specificat la art. 16 alin. (3) a fost, de asemenea, propusă spre eliminare de către Ministerul Energiei, potrivit proiectului de OUG publicat marți seară.

Pentru ca toți cetățenii să beneficieze de prețul plafonat al energiei, indiferent de numărul locurilor de consum, vor fi eliminate adeverințele, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, înainte de publicarea propunerii.

“Mă bucur să vă informez că a fost rezolvată problema legată de obligativitatea prevăzută în proiectul de lege adoptat de Parlament ca românii care au mai multe locuri de consum să depună o declarație pe propria răspundere.
Premierul Nicolae Ciucă a fost însărcinat încă de la sfârșitul săptămânii trecute să vină cu un proiect legislativ care să ELIMINEZE aceste declarații, astfel încât toată lumea să poată beneficia de prețul plafonat, indiferent de numărul de locuri de consum.
În această seară, propunerea va fi șlefuită și pusă la dispoziția publicului pentru luarea deciziilor. Săptămâna viitoare, în ultima ședință de guvern din acest an, va fi adoptată”, a declarat Virgil Popescu.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment