Merită să îți cumperi o trotinetă electrică in ziua de azi? Sunt acestea sigure?

Dă şi tu share articolului

Astazi vom atinge un subiect care Probabil nu am fost de dezbătut în ultima perioadă, acela al trotinetelor electrice dacă merită sau nu să fie cumpărate și dacă acestea sunt sigure.

în ziua de astăzi trotinetele electrice sunt din ce în ce mai populare pe zi ce trece. dacă în trecut acestea erau asemuite cu copiii, în prezent acestea sunt adevărate gadgeturi și pot fi folosite de oricine chiar și de persoanele în vârstă.

Ce înseamnă practic o trotineta electrică?

Oo trotinetă electrică este teorie un vehicul propulsat fie prin forța picioarelor sau de catre un motor electric.

Dar cu toate astea nu există o încadrare Codul Rutier al acestora. Ele nu pot fi definite nici ca vehicul pe două roți bicicleta. De ce? Motivul este simplu. Bicicleta este un vehicul pe două roți propulsat prin forța picioarelor are un șezut spre deoosebire de trotinete care nu au un sezut si practic stai in picioare.

Atunci când mergeți pe trotineta nu trebuie să îmi comutați pe alții soferi, iar cand circulați pe trotuar să nu loviți pietoni de asemenea sa va asigurati că aveți un sistem de frânare eficient și unul de avertizare sonora funcțional.

Codul rutier prevede o amendă de câteva sute de LEI pentru cei care traversează o trecere de pietoni pe bicicletă dar aceeași sancțiune ar putea fi primită de către cineva care mesajul o trecere de pietoni pe trotineta electrica.

In iunie a fost un proiect de lege depus în Camera Deputaților pentru modificarea Codului rutier privind reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Proiectul depus de către PNL,, trotineta electrică este definită ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.”.

Trotinetele electrice vor putea circula pe pistele pentru biciclete  „Dacă un drum este prevăzut cu o pista specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă”, se arată în proiect.

Documentul mai prevede faptul că persoanele cu vârsta peste 14 ani bicicleta sau trotineta electrică pe drumurile publice iar cei care nu împlinit vârsta de 18 ani trebuie să poarte în mod obligatoriu cască de protecție. Rămâne de văzut va intra în vigoare în articole în Codul Rutier și când va fi publicat în Monitorul Oficial.

Era nevoie de o schimbare în contextul în care s-au intamplat accidente cu trotinete lovite de masini si atnunci vinovatia este mai greu sa se afle intre cei doi participanti la trafic. Cu toate ca legal cel care conduce trotineta nu este un participant la trafic neexistand un pasaj in legislatia rutiera momentan.

Revenind la întrebarea zilei de astăzi? Merita o trotinetă electrice?

Răspunsul este DA si NU. Dar o sa vedem in continuare pe larg de ce Da si de ce DA și Nu.

trotinetele electrice au luat amploare în România si nu numai aici prin simplul fapt ca acestea reprezinta un mijloc rapid de a te deplasa din punctul A in punctul B. Să nu mai vorbim De fapt faptul ca nu poluezi deloc mediul înconjurător si de asemenea nici măcar Fonic așa cum este în cazul scuterelor. o trotinetă electrică îți poate fi un bun aliat de nădejde atunci când a trebui să călătorești în zone extraurbane sau în zonele montane facilitândut-ti astfel viata.

Un alt avantaj al trotinetelor electrice reprezintă autonomia care poate să fie de 10 sau 20 de km pe un singur ciclu de încărcare. Spre deosebire de biciclete trotinete electrice un avantaj interesant acela al manevrabilitatii in trafic. Te poți strecura pe trotuar printre mașini filtrând traficul. Deci odata cei te vei urca pe o trotineta vei ajunge mult mai rapid la serviciu sau oriunde iti propui spre deosebire de circulatia cu masina. Trotinetele electrice de dimensiuni mici pot fi luate si in mijlaocele de transport public in comun.

Asa cum am specificat mai sus. Acestea momentan nu sunt legiferate în Codul Rutier. Dacă ne uităm la biciclete, acolo se specifică clar că bicicletele trebuie să circule pe prima bandă lângă bordură sau pe pista de biciclete (dacă aceasta există). Ei bine în cazul trotinetelor această regulă nu se aplică nefiind un cadru legal în care trotinetele să fie încadrate. Si prin urmare nu se încarcă legislatia in vigoare.

De ce nu merita sa iti cumperi o trotineta electrica? Poate este o afirmație poate subiectivă dar o sa o mentionez oricum. Ești în pericol continuu Atunci când vei merge pentru tine tânăr traficul din București sau Din marile orașe nu numai. Sunt multe persoane care preferă să meargă cu trotineta și pe drumurile naționale europene expunandu-si viata.

Există și trotinete de slabă calitate electrice au o direcție bună și poți oricând să te dezechilibrezi sau sa bruschezi direcția și să fi lovit de o masina. Traficul din Romania este de departe un trafic sigur in care toti respecta codul rutier asa cum vedem in tariele vestice si nordice. De asemenea mai menționez un lucru Grija care o ai in fiecare zi sau la doua zile sa o incarci. Dar acum depinde de rabdarea fiecarui om precum si de preferințele acestuia.

Care sunt preturile trotinetelor electrice? Prețururile de la trotinete început de la 800 de LEI și pot ajunge la 8000 LEI (pentru trotitentele premium ce pot dezvolta viteze pana la 80 90 km/h).

Aș vrea să văd ce îmi veți răspunde voi în comentarii dacă merită sau nu.

Dați și voi un share și un like!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment