Merită achiziția unei mașini de dimensiuni mici fie ea pentru oraș?

Dă şi tu share articolului

Merită achiziția unei mașini de dimensiuni mici fie ea și pentru oraș?

Câteodată atunci când suntem în căutarea mașinii care să ne reprezinte ne punem această întrebare dacă ar renta achiziția unei mașini de dimensiuni mici în detrimentul unei mașini compacte de dimensiuni mari? Care ar fi avantajele și dezavantajele cumpărării unei mașini din clasa mini vom vedea împreună. Într-un alt articol viitor vom dezbate și problema alegerii unei mașini potrivite în funcție de scopul fiecăruia. A nu se înțelege greșit, nu am nimic împotriva mașinilor de dimensiuni mici.

Probabil ca mulți veți spune că este o chestiune ce ține de gusturi. Este
adevărat, însă mulți fac acest pas spre achiziționarea unei mașini în
necunoștință de cauză doar pentru prețul ceva mai mic și manevrabilitate
în trafic.

Desigur întotdeauna e bine să alegem mașina care o dorim în funcție de scop, de ceea ce dorim să facem cu ea și să ne punem câteva întrebări: Unde voi merge cel mai mult, cât de priceput sunt la manevrabilitatea acesteia în trafic, consum, dar mulți neglijează siguranța și spațiul la interior făcând pasul spre cumpărarea unei mașini mici.

Bineînțeles în funcție de nevoile fiecărei persoane, mașina este fără îndoială cel mai bun partener sau contrar așteptărilor un dușman dacă ai făcut o alegere neinspirată.

În principiu  achiziționarea unei mașini se bazează pe trei lucruri:

1. Mașină de oraș, drumuri mici și maxim medii
2. Mașină pentru drumuri lungi (pentru cei care fac călătorii lungi în țară și în afara ei și în regim de autostradă
3. Combinat oraș + drumuri lungi.

Mașinile de oraș sunt în special gândite să consume puțin și este de preferat să alegeți o mașină cu cilindrae mică fie benzină sau diesel dacă dispuneți de ceva bani mai mulți. Din punct de vedere al dimensiunii, mașinile mici sunt destinate drumurilor scurte în regim urban însă eu nu le recomand. Spre exemplu dacă aveți 10.000 de euro mai bine vă orientați către achiziționarea unei mașini noi Sedan cum ar fi Dacia Logan sau o mașină Second Hand compactă. Nici Dacia Logan nu excelează la capitolul siguranță dar dispune de un portabagaj ai mult decât generos de 500 de L cu o gură de încărcare mare fiind util oriunde te duci. Acesta ar fi principalul avantaj cât și al consumului.
– O mașină mică întotdeuna îți va pune probleme atunci când vei dori să te duci la cumpărături și să îi încarci portbagajul deoarece mașinile din clasa mini au un portabagaj foarte mic.
Cum spuneam și mai sus, pentru drumurile medii și lungi un autovehicul din clasa super mini nu este deloc indicat prin urmare trebuie să fi cu băgare de seamă și să faci o alegere în funcție de scopul tău.
Așadar o mașină care să te reprezinte are la bază alegerea ta făcută în prealabil.
Prin urmare dacă nu e ști atât de priceput/ă la parcări, manevrabilitate pentru a te strecura cât mai bine în trafic pe străzile aglomerate, o mașină de oraș de dimensiuni reduse este o alegere foarte bună pentru tine, astfel vei parca în siguranță rapid fără nici un fel de problemă. Orice mic detaliu contează la mașina pe care ai de gând să o alegi.Trebuie să remarcăm un aspect. În ultimii ani, clasa autoturismelor de oraș a crescut semnificativ din acest motiv producătorii de autovehicule se întrec în diverse modele care mai de care arătoase, prin urmare există o concurență destul de mare în acest segment. Clienții devin de ce în ce mai interesați de acestea de felul cum arată cum se manevrează și de sportivitatea acestora.
Dar referitor la impozit, asigurare RCA și CASCO, întotdeuna un motor de cilindrae mică nu va umfla prețul asigurării niciodată și nici impozitul acestuia ce îl plătești anual. Prețul asigurării RCA și CASCO depinde de capacitatea motorului, nr. de locuri an de fabricație precum și norma de poluare. Până în 2017 indiferent dacă aveai o mașină din clasa super mini dar avea o normă de poluare foarte veche prețul era destul de mare pe an.

Iar la capitolul siguranță

Mai jos am realizat un top al mașinilor din punct de vedere al siguranței în cazul unui impact. Celebra companie EuroNCAP testează mașinile pentru a vedea care sunt șansele de supraviețuire ale șoferului, pasagerilor cât și pietonilor.

Nr. Crt.
Model mașină
An fabricație
Număr de stele obținute la impact
1
Nissan Micra
2017
4 stele din 5
2
Hyundai i10
2014
4 stele din 5
3
Skoda Citigo
2017
5 stele din 5
4
Volkswagen Up!
2017
5 stele din 5
5
Opel Adam
2013
4 stele din 5
6
Toyota Aygo
2014
4 stele din 5

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment