Haide să vedem împreună Care este ordinea de trecere autovehicule în intersecția prezentată.
A tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
B tramvaiul 2, tramvaiul 1, autoturismul;
C tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.
Intersecția din imagine este dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate, sub fiecare indicator se găsește instalat cate un panou adițional care ne indica direcția drumului cu prioritate. Tramvaiul 2 și autoturismul vin de pe drumuri fără prioritate, întâlnind indicatorul “Cedează trecerea” și au obligația de a acorda prioritate de trecere. Tramvaiul 1 circulă pe drumul cu prioritate întâlnind indicatorul “Drum cu prioritate” și va trece primul prin intersecție. Între tramvaiul 2 și autoturism s-a creat o situație de egalitate, deoarece ambele întâlnesc indicatorul “Cedează trecerea”, situație în care se va aplica regula priorității de dreapta, autoturismul îi va acorda prioritate de trecere tramvaiului 2 deoarece acesta îi vine din partea dreaptă.
Ordinea de trecere este următoarea: tramvaiul 1, urmat de tramvaiul 2 iar ultiumul prin intersecție va trece autoturismul.
Răspunsul corect este: A
Dacă ne uităm pe textul de lege observăm că aceasta spune.
OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
OUG – Articolul 59
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
Regulament – Articolul 129
(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: “Drum cu prioritate”, “Intersecţie cu un drum fără prioritate” sau “Prioritate faţă de circulaţia din sens invers” are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.