Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, patru grupuri de consumatori ar putea fi vizate de obligația de a depune o cerere și o declarație pe proprie răspundere pentru a beneficia de un preț plafonat al energiei: cei care utilizează aparate medicale, familiile cu trei sau mai mulți copii, familiile monoparentale cu cel puțin un copil și consumatorii cu mai multe locuri de consum.
“Cele patru grupuri care ar putea fi supuse obligației de a depune o cerere și o declarație includ persoanele care utilizează dispozitive medicale, familiile cu cel puțin trei copii și familiile monoparentale cu cel puțin un copil, însă acest lucru nu este întotdeauna cazul.
Dacă vor să profite de plafonul de 68 de dolari, trebuie să depună neapărat o cerere și o declarație.
În lipsa unui plafon de consum, ei au dreptul la plafonul de 68 de cenți pe kilowatt-oră, dar numai dacă depun o cerere și o declarație”, potrivit oficialului citat de Agerpres.
“Cererea și declarația pentru aceste situații au fost puse la dispoziție pe site-ul autorității încă de ieri (miercuri n.r.).
Aceste modele au fost adoptate și chiar îmbunătățite de un număr mare de furnizori, fiind disponibile pe diferite site-uri.
Conform legii, aceste trei categorii vor începe să primească plafonul din prima zi a lunii de la depunerea cererii.
Prin urmare, începând cu 1 ianuarie, persoanele care vor putea depune cererea în decembrie vor beneficia de plafonul de 68 de bani “a precizat el.
“Cea de-a patra categorie de clienți este formată din persoanele care consumă în mai multe locații.
Chiar și în situația lor, nu toți sunt obligați să depună o declarație și o cerere pentru că legea prevede că au dreptul sau furnizorii sunt obligați să aplice plafonul dacă se încadrează în limitele legale de consum pentru adresa de domiciliu sau reședință. În cazul în care furnizorul poate identifica adresa de domiciliu sau adresa de reședință în cazul mai multor locuri de consum, aceștia aplică automat pentru acele locații “a atras atenția Nagy-Bege.
Abia apoi clientul trebuie să depună o cerere, o declarație și să precizeze foarte concret furnizorului pentru care dintre locurile de consum dorește să primească prețul plafonat, dacă dorește ca plafonul sau unul dintre plafoane să se aplice la un alt loc de consum decât cel de reședință sau de domiciliu.
Secțiunea inițială a cererii, sau declarația, are un loc în care se poate scrie adresa exactă pentru care clientul dorește să beneficieze de plafon, deci teoretic modelul pe care l-am postat ar putea fi folosit și acolo.
Dar am discutat despre asta cu furnizorii noștri.
Aceștia sunt liberi să schimbe, să diversifice și să personalizeze modelele de cerere și declarație pe care le-am postat, dacă ei consideră că făcând acest lucru vor simplifica lucrurile pentru clienți.
Ceea ce aș dori să clarific este că cererile și declarațiile nu sunt transmise la ANRE, în ciuda faptului că mulți clienți le-au completat și ni le-au dat după ce le-am postat ieri.
Aceste cereri și declarații, care se fac către furnizorii cu care acești clienți, sau consumatori de energie, au contracte, nu au nicio legătură cu noi, a continuat Nagy în declarația preluată de Digi 24.
Pe de altă parte, el a precizat că pot exista situații în care un client are mai multe locații de consum și un contract cu un furnizor diferit pentru fiecare locație.
Furnizorul vede în sistemul său un client și un loc de consum, astfel că nu are cum să știe că acel consumator are locuri suplimentare de consum.
Având în vedere că am anunțat recent finalizarea platformei online de schimbare a furnizorilor, care este o bază de date cu toate locurile de consum și toate contractele de energie electrică și gaze din România, unde putem identifica cu precizie clienții, am convenit cu furnizorii în acest caz să aplice plafonul până când vor primi orice informație de la clienți, cu condiția, bineînțeles, ca aceștia să se încadreze în valorile de consum stabilite prin lege și noi, autoritatea, să ne implicăm.
Personal, nu cred că sunt mulți – poate câteva sute”, a spus el.
1Uite, știm că aveți mai multe locuri de consum și contracte cu alți furnizori, dar legea spune că nu puteți beneficia decât de un singur loc de consum, așa că vă rugăm ca în termen de, nu știu, două săptămâni, o lună, să ne comunicați care dintre aceste Vă rugăm ca în termen de, nu știu, două săptămâni, o lună, să ne comunicați care dintre aceste
După finalizarea primei etape, vom mai aduna o dată datele, vom verifica dacă clienții au optat din nou, iar dacă mai există clienți care au mai multe locuri de consum la același furnizor, dar nu au optat, vom continua până când toate cazurile vor fi eliminate, a mai spus vicepreședintele ANRE.
El a continuat spunând că este posibil dacă furnizorul spune în adresă că lipsa răspunsului este un acord de neaplicare a plafonului sau de aplicare a plafonului de 1,3 lei și că aceasta este o rezoluție dacă nu se aplică plafonul.
Toți clienții casnici cu un singur loc de consum primesc automat prețul plafonat la care sunt supuși în funcție de consumul lunar, potrivit anunțului făcut miercuri de ANRE. Cu toate acestea, același tip de client care are atât o adresă de reședință, cât și una de domiciliu, poate primi prețul plafonat la oricare dintre adrese, în baza unei declarații depuse la furnizorul de energie electrică.
Autoritatea a observat că, în urma noilor modificări legislative aduse de Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind unele măsuri aplicabile clienților finali pe piața energiei electrice și a gazelor naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat plafonat a fost stabilit la un maxim de 0,68 lei/kWh (inclusiv TVA) aplicabil pentru aproximativ 5 milioane de clienți casnici.
care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare pentru efectuarea tratamentelor, pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere (prețul final plafonat facturat se aplică începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele menționate); care au cel puțin trei copii în întreținere cu vârsta de până la 18 ani, sau 26 de ani dacă aceștia sunt școlarizați, pe baza unei cereri; al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv; care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare pentru efectuarea tratamentelor; (prețul plafonat final facturat se aplică din prima zi a lunii următoare celei în care au fost depuse aceste documente).
O limită de 0,80 lei/kWh (inclusiv TVA) pentru un consum lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh și un maxim de 1,3 lei/kWh (inclusiv TVA) pentru un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună sunt, de asemenea, prețurile finale plafonate facturate pentru aproximativ 2,8 milioane de clienți rezidențiali.
Aproximativ 800.000 de utilizatori rezidențiali beneficiază de acest plafon, costul total al consumului fiind facturat la maximum 1,3 lei/kWh, inclusiv TVA, dacă consumul depășește 300 kWh/lună.
“Vă reamintim că plafonarea prețului final pentru clienții finali casnici se aplică doar pentru locurile de consum domiciliu/reședință, după cum urmează: clientul final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de prețul plafonat la care se încadrează în funcție de consumul lunar, iar clientul final casnic care are atât adresă de domiciliu, cât și adresă de reședință poate beneficia de prețul plafonat la care se încadrează în funcție de consumul lunar, fie la domiciliu, fie la reședință.
Autoritatea mai susține că a creat un model de Cerere și un model de Declarație pe proprie răspundere care să fie utilizate în relația cu furnizorul, având în vedere noile categorii de clienți finali introduse care pot beneficia de prețul plafonat după depunerea unei cereri și a unei declarații la furnizorul de energie electrică.
Modelele de cerere și declarație pe proprie răspundere pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al ANRE, la adresa www.anre.ro. Cererile și declarațiile pe proprie răspundere pot fi depuse la furnizorii de energie electrică atât fizic, cât și electronic.