Efectul „neașteptat” al încălzirii globale: la ce poate duce, de fapt, topirea ghețarilor

Dă şi tu share articolului

Virusul care ar putea provoca pandemia ulterioară ar putea fi deja prezent în Marea Arctică, așteptând să fie descoperit odată cu topirea ghețarilor.
Toate acestea au loc ca urmare a eșecului nostru de a lua în serios schimbările climatice.

Se știe deja că gheața arctică găzduiește o varietate de bacterii care sunt încă necunoscute oamenilor de știință.
Acestea nu reprezintă un pericol pentru omenire sau pentru orice altă componentă a mediului înconjurător cât timp sunt prinse în gheață.
Cu toate acestea, dacă această gheață se topește, lucrurile ar putea sta altfel.

Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa au analizat mostre din lacul Hazen din Canada în cadrul unui studiu recent pentru a vedea cât de grav ar putea evolua acest risc.

Riscul este mare, dacă nu luăm măsuri

Rezultatele au demonstrat că ar putea exista un pericol semnificativ de propagare a virusului în locurile din apropierea ghețarilor.
Potrivit oamenilor de știință, ne îndreptăm spre o situație dezastruoasă, deoarece mulți dintre ghețarii lumii se dezgheață deja ca urmare a creșterii temperaturilor.

Potrivit lui Stéphane Aris-Brosou, profesor asociat în cadrul Departamentului de Biologie al Universității din Ottawa, “am demonstrat că pericolul de răspândire a virusurilor crește atunci când ghețarii se topesc”.

Acesta a continuat: “Schimbările climatice pot modifica, de asemenea, distribuția potențialelor specii de vectori virali și a rezervoarelor din nord, făcând din această regiune un mediu ideal pentru apariția pandemiilor.

Deocamdată, cea mai mare parte a acestei teorii este încă speculativă, deși este departe de a fi sigur că pericolul există.
Siberia, de exemplu, are reputația de a avea frecvente epidemii de antrax care datează de la începutul secolului XX.
Din fericire, epidemia de antrax a fost stăpânită, iar lumea este acum familiarizată cu lupta împotriva acestei boli.

Dar oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că, atunci când ghețarii arctici se topesc, ar putea apărea o nouă infecție pe care sistemele imunitare umane și progresele medicale nu sunt echipate pentru a o gestiona.

Înțelegerea modului în care aceste două procese interacționează este crucială, deoarece atât pandemiile, cât și schimbările climatice remodelează lumea în care trăim, potrivit lui Aris-Brosou.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment