Cum arată cardul de energie cu ajutorul de 1.400 de lei pentru facturile la utilități

Dă şi tu share articolului

Modelul cardului de energie a fost aprobat vineri prin ordin al ministrului Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și va oferi românilor nevoiași 1.400 de lei în 2023 pentru a-și plăti facturile de energie electrică.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MIPE, beneficiarul cardului de energie are dreptul de a-și achita facturile curente și/sau restante către furnizorii de energie prin intermediul serviciului de mandat poștal oferit de CN Poșta Română SA.

Agerpres precizează că a fost adoptat și modelul de adeverință de la asociațiile de proprietari/locatari, care atestă datoria existentă sau neachitată aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Ca anexă la actele justificative pentru serviciul de plată prin mandat poștal, aceste certificate de validare a datoriilor se eliberează în două exemplare, dintre care unul se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă, iar celălalt la Compania Națională “Poșta Română” S.A.

Beneficiarii trebuie să știe că asociațiile de proprietari/locatari primesc fondurile trimise prin mandat poștal de la Compania Națională “Poșta Română” S.A., le încasează în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidențele contabile plata datoriei beneficiarilor de sprijin către furnizorii de energie termică și virează fondurile către acești furnizori la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau mai devreme, înainte de aceste termene.

“Era esențial să se acționeze rapid cu acest sprijin intermediar, care ar fi ajutat aproximativ 2,8 milioane de persoane, având în vedere creșterea facturii lunare la energie cu 43%.
Indiferent de tipul de energie folosită – electricitate, încălzire urbană, gaze, cazane, lemne de foc, păcură, păcură, peleți și alte materiale de încălzire – ajutorul de 1.400 de lei finanțat de MIPE va compensa creșterea cheltuielilor lunare cu energia.
Mă bucur să vă anunț că atât documentul de certificare a datoriilor Asociației de Proprietari, cât și acceptarea modelului de card energetic au fost publicate în Monitorul Oficial.
Tot astăzi a fost semnată și Convenția, care permite Poștei Române să tipărească și să distribuie aceste carduri și garantează că ajutorul plătit din fonduri europene va ajunge cât mai repede la persoanele aflate în nevoie”, a declarat Boloș.

Potrivit MIPE, românii vulnerabili vor primi ajutor pentru compensarea prețului energiei în valoare nominală de 1.400 de lei, care poate fi aplicat până la sfârșitul anului 2023. Acest ajutor va fi acordat pe loc de consum/locuință vulnerabilă, în două tranșe, după cum urmează
700 de lei pe săptămână au fost acordate în februarie 2023 pentru lunile ianuarie – iunie 2023 și în septembrie 2023 pentru lunile iulie – decembrie 2023.

În ordonanța adoptată vineri se precizează că prin această măsură vor fi ajutați pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați la casele de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza unor legi speciale care au împlinit vârsta de 60 de ani și au venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, atât copii, cât și adulți.

Potrivit MIPE, ajutorul se acordă pe loc de consum, prin urmare, în familiile cu mai mulți ocupanți, venitul pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

În limita economiilor identificate în cadrul acestor programe și a sumelor considerate cu risc de dezangajare în perioada de programare 2014-2020, au fost alocate fonduri europene în valoare totală de 4 miliarde de lei din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru ajutoare de încălzire.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va întocmi o listă cu persoanele eligibile, iar ajutorul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de Compania Națională “Poșta Română” S.A., fără valoare nominală, valabil pe întreg teritoriul României, și care va da dreptul la ajutorul financiar pentru compensarea costurilor cu energia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelii, lemne de foc, păcură și p

“Beneficiarii ajutorului vor putea utiliza cardurile de energie pentru a-și achita obligațiile curente și/sau scadente către furnizorii de energie prin intermediul serviciului de mandat poștal oferit de CN Poșta Română SA.
Banii pentru finanțarea acestor ajutoare vor fi virați în contul bancar al CN Poșta Română SA de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, se arată în comunicat.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor primi ajutorul doar la momentul acordării pentru categoria din care fac parte acum.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va pune la dispoziția CN Poșta Română lista completă a persoanelor și familiilor eligibile pentru acest ajutor.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment