Angajatorii din România vor majora cheltuielile salariale în 2023, ca urmare a circumstanțelor economice dificile cu care ne confruntăm.
Potrivit unui studiu recent al comunității de afaceri autohtone, majoritatea organizațiilor din țară intenționează să majoreze remunerația angajaților în viitorul apropiat.
Mulți lucrători români sunt nemulțumiți de salariile lor, spunând că nu mai pot menține un nivel de trai acceptabil cu banii pe care îi primesc de la compania lor.
România se confruntă în prezent cu o criză gravă a costului vieții, ca urmare a creșterilor enorme de prețuri provocate de inflație. Acest lucru ne pune la grea încercare finanțele și ne scade puterea de cumpărare.
Potrivit unui studiu recent realizat de site-ul Undelucrăm.ro, angajatorii sunt conștienți că majorarea veniturilor este o adevărată necesitate în această situație.
Potrivit experților, aproximativ 62% dintre companii vor să majoreze anul acesta remunerațiile angajaților, 21% doar pentru anumite posturi, iar 17% nu vor face acest lucru.
Pentru milioane de muncitori, salariile cresc.
Nu vorbim aici de persoane cu salarii mici și nu are nicio legătură cu salariul minim.
În companiile în care lucrează, potrivit a aproximativ 36% dintre profesioniștii în resurse umane, salariile vor crește cu 5% până la 10%, 5% până la 22% și 10-15% în aproximativ 17% dintre companii.
2,5% dintre profesioniștii în resurse umane raportează o creștere de 30-40% la angajatorii lor.
“În plus, potrivit a 52% dintre întreprinderi, majorarea salariilor face parte dintr-o strategie anuală de menținere a motivației lucrătorilor. 28% dintre angajatori susțin că acest lucru se întâmplă din cauza climatului economic actual, 17% din cauza schimbărilor de pe piața muncii și 2,5% din cauza succesului companiei.
Aproximativ 5% caută să majoreze salariile angajaților din mai multe motive.
39% dintre cei care spun că nu vor mări salariile o fac pentru că preferă să le ofere angajaților lor recompense alternative.
Aproximativ 28% nu vor majora salariile pentru că situația financiară a angajatorului lor la sfârșitul anului 2022 nu o va susține, 17% din cauza mediului macroeconomic în ansamblu, iar 17% ca urmare a faptului că angajatorii lor majorează salariile doar în urma unor negocieri angajat-angajator”, observă autorii studiului.