Ce joburi vor fi cel mai afectate de ChatGPT: vezi dacă ești pe listă

Dă şi tu share articolului

Prin lansarea ChatGPT pentru public la 30 noiembrie 2022, OpenAI a dat startul unei noi ere a inteligenței artificiale (AI).

Utilizatorii au fost uimiți de răspunsurile detaliate și asemănătoare cu cele umane ale chatbotului AI. Printre altele, ChatGPT putea să interpreteze și să răspundă la o gamă largă de solicitări, să ofere sfaturi, să efectueze cercetări, să compună eseuri și rezumate și chiar să facă glume.

În întreaga lume, indivizii folosesc multe dintre aceste abilități la locul de muncă, ceea ce ne determină să ne întrebăm: ce locuri de muncă va modifica probabil AI generativă sau chiar va înlocui complet în viitorul apropiat?

Ce locuri de muncă ar putea fi înlocuite de ChatGPT

Infograficul lui Harrison Schell ilustrează rezultatele OpenAI din martie 2023 privind efectele potențiale ale modelelor lingvistice mari (LLM) asupra pieței muncii și a altor aplicații de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT. Documentul de lucru al OpenAI s-a axat pe sectoarele și locurile de muncă din SUA cele mai “expuse” la modele lingvistice sofisticate precum GPT, care alimentează chatbotul ChatGPT.

Prin urmare, în rezultate sunt incluse atât profesiile care ar putea fi complet automatizate, cât și cele în care lucrătorii ar putea folosi AI pentru a-și optimiza munca.

Potrivit OpenAI, 80% dintre lucrătorii din SUA sunt angajați în profesii în care AI ar putea efectua (sau asista) cel puțin 10% din munca lor. O cincime din forța de muncă a fost angajată într-o profesie în care IA ar putea afecta 50% din sarcinile lor de muncă.

Având în vedere acest lucru, în cele ce urmează este o listă a locurilor de muncă pe care studiul le-a identificat ca fiind potențial înlocuite de IA sau, cel puțin, locuri de muncă în care IA are potențialul de a reduce cu cel puțin 50% timpul necesar pentru îndeplinirea sarcinilor legate de profesie.

Jobs Categorized By AI Exposure
Accountants AI 100%
Admin and legal assistants AI 100%
Climate change policy analysts AI 100%
Reporters & journalists AI 100%
Mathematicians Human & AI 100%
Tax preparers Human 100%
Financial analysts Human 100%
Writers & authors Human 100%
Web designers Human 100%
Blockchain engineers AI 97.1%

De asemenea, și aceste meserii sunt amenințate de AI:


Court reporters AI 96.4%
Proofreaders AI 95.5%
Correspondence clerks AI 95.2%
Survey researchers Human 84.0%
Interpreters/translators Human 82.4%
PR specialists Human 80.6%
Animal scientists Human 77.8%

Analiza a fost furnizată de o varietate de modele create de om, precum și de modele ChatGPT-4, rezultatele ambelor fiind afișate mai sus.

Meseriile despre care s-a stabilit că riscă cel mai mult să fie înlocuite de inteligența artificială sunt cele care necesită sarcini repetitive, o anumită cantitate de analiză a datelor și luarea de decizii de rutină.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment