Ce este Constituția?

Dă şi tu share articolului

Constituția este legea Supremă a unui stat. în această lege sunt consemnate principiile de bază ale organizării lui drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor.

O constituție este un sistem, frecvent codificat într-un document scris, care indică regulile și principiile care guvernează o organizație.

în cazul Națiunilor acest termen face referire la o constituție națională care definește principiile politice fundamentale a statului și descrie și obligațiile Guvernului respectiv. Majoritatea constituțiilor naționale stabilesc drepturile și datoriile principale ale cetățenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme și locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică și politică la un moment dat a statului respectiv. Anterior evoluției constituțiilor naționale codificate, termenul constituție putea fi folosit pentru a descrie orice lege importantă. 

Constitutia Romaniei

Constituția României este legea fundamentală a statului roman care reglementează printre altele principiile de organizare a statului drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale.

 Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.

Constituția a fost revizuită în anul 2003 prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, lege intrată în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României. 

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment