Cat este pensia de handicap?

Dă şi tu share articolului

în acest articol vom vorbi despre cuantumul pensiei de handicap. Există în România aproximativ 800.000 de persoane care au dizabilități potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), iar aproximativ 50% dintre aceştia (417.000) au vârsta potrivită de a munci.

Dintre care 167.000 de persoane erau înregistrate cu handicap de grad I şi II (fiind, astfel, în imposibilitate de a munci), prin urmare doar 17% (43.000) dintre persoanele cu dizabilități, apte de muncă, au un loc de muncă în România, potrivit datelor ANDPDCA.

Ei bine contrar numărului mare de persoane cu dizabilități suma medie plătită pește de 265 RON pe lună Păi deosebire de țările din vest care plătesc cu 2000 de euro o persoană ce are abilități. iar pentru persoanele cu handicap grav sub medie este de 350 LEI.

Sistemul asigurărilor sociale se bazează pe principiul solidarității colective și este conceput pentru a oferi suport celor care, din motive temeinice, se află în imposibilitatea de a munci, din cele mai diferite motive, de la vârstă înaintată până la pierderea capacității de muncă, din cauza bolilor sau a unor invalidități survenite în urma unor accidente care au sau nu legătură cu activitatea profesională.

Cat este pensia de handicap?

Pentru cei care au andicap gradul 2 (accentuat) este de 265 LEI https://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2021/12/HAND_IHA_Noiembrie_2021.pdf

Ceic are au handicap grav gradul 1 vor primi 360 LEI https://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2021/12/HAND_IHG_Noiembrie_2021.pdf La acești bani se adaugă un buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 150 lei.

Cei care au handicap gradul III mediu vor primi 60 LEI https://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2021/12/HAND_BCAM_Noiembrie_2021.pdf

Care sunt gradele de invaliditate

În funcție de cât de mult este afectată capacitatea de muncă, o persoană poate fi încadrată la unul dintre cele trei grade de invaliditate, gradul I fiind cel mai sever. Aceste grade de invaliditate sunt:

gradul I – deficiență funcțională gravă, care a dus la pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
gradul II – deficiență funcțională accentuată, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, dar cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire; 
gradul III – deficiență funcțională medie, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Încadrarea în grad de invaliditate se realizează potrivit criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi evaluare a capacităţii de muncă, pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II, III de invaliditate, conform normelor aprobate prin Hotărârea Guvernului 155/2011, act normativ iniţiat în comun de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi avizat de Ministerul Sănătăţii.

Indiferent de gradul de invaliditate, ținând cont de atribuții și de condițiile de lucru, capacitatea de muncă poate fi păstrată pentru anumite activități profesionale.

De pildă, pentru gradul III de invaliditate, persoana în cauză ar putea lucra cu jumătate de normă, la distanță (de acasă sau telemuncă).


Boli pentru care se poate acorda pensia de invaliditate

Începând din această lună persoanele cu dizabilități vorbe fișă din oficiu de ouă 13 indemnizație de handicap (compensatorie) potrivit unei ordonante oficializate în data de 15 decembrie 2021 această indemnizație apare prevăzută inclusiv în programul de guvernare Pentru perioada 2021 2027.

Mai precis OUG 126/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie și așa cum apare și în programul de guvernare al actualului executiv Începând cu 1 ianuarie 2022 persoanele cu dizabilități indemnizație și în decembrie 2021 vor primi indemnizație compensatorie

Adulții cu dizabilități vor primi 350 de lei pentru handicap grav, 265 de lei pentru handicap accentuat și 60 de lei pentru handicap mediu, iar părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție socială va primi 300 de lei pentru handicap grav, 175 de lei pentru handicap accentuat și 60 de lei pentru handicap mediu.

Beneficiarii nu trebuie să facă nimic în mod special pentru a primi această a XIII-a indemnizație, ea fiind acordată din oficiu.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

One Thought to “Cat este pensia de handicap?”

  1. Doom

    Scuza-mi exprimarea am handicap de gradul 1 sever.

Leave a Comment