Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare?

Dă şi tu share articolului

Pentru fiecare dintre noi, mai ales odată cu apropierea sezonului de iarnă, confortul termic este o preocupare crucială.
S-a demonstrat că un mediu confortabil în casă îmbunătățește calitatea somnului.
În plus, menținerea unei temperaturi adecvate ajută la menținerea sănătății creierului și a sistemului nostru respirator și poate preveni, de asemenea, răcelile.

Tot mai mulți oameni aleg să instaleze sisteme de încălzire centrală în România ca urmare a înclinației vechiului sistem de încălzire centrală către defecțiuni neplanificate.

Sistemul de încălzire centrală pe gaz în condensare este în prezent cel mai apreciat și căutat tip de sistem de încălzire a locuinței.
În eseul de astăzi vom discuta despre eficiența, beneficiile și cheltuielile de care trebuie să ținem cont.

Ce este o centrală termică în condensare?

Condensarea oferă un indiciu cu privire la modul în care funcționează acest tip de instalație.
Procesul de transformare a unui vapor sau a unui gaz într-un lichid prin răcire se numește condensare.
Tehnologia de ultimă generație folosește conceptul de condensare pentru a recupera și elibera căldura creată în vaporii de gaze de ardere în circuitul de încălzire.

technical service staff who control the boiler installation

Spre deosebire de o centrală electrică cu condensare, centralele electrice convenționale care ard lemn, cărbune sau peleți pierd automat căldura latentă produsă, precum și vaporii de ardere.

Cât este de eficientă o centrală termică cu condensație?

Cazanul cu condensare sporește eficiența energetică, utilizând în același timp mai puțin gaz, deoarece recuperează o cantitate considerabilă de căldură.
În comparație cu sistemele de încălzire tradiționale, care au o eficiență de până la 94%, sistemul de încălzire poate consuma cu până la 109% mai multă energie.

Cu toate acestea, se recomandă ca proprietatea dvs. să aibă un sistem de izolație termică de înaltă calitate pentru a vă asigura că sistemul de încălzire funcționează la cea mai bună eficiență.
În caz contrar, s-ar putea forma punți termice, eficiența instalației ar scădea și ar avea loc pierderi de căldură.

Care sunt avantajele unei centrale termice pe gaz în condensare?

Ar trebui să evidențiem în plus scăderea consumului de gaz, dacă am menționat deja eficiența îmbunătățită ca prim beneficiu.

Consumul redus nu numai că vă va permite să economisiți bani la facturile de gaz fără a reduce nivelul de confort termic din casă, dar va fi benefic și pentru mediu.
Acest sistem de încălzire este considerat benefic pentru mediu, deoarece tehnologia de recuperare a căldurii prin condensare minimizează foarte mult emisiile de gaze periculoase.

Durata de viață a cazanului în condensare este un alt beneficiu.

Potrivit experților, acest tip de instalație poate dura efectiv mai mult de 10 ani și este mai durabilă decât o centrală termică obișnuită.
Fiți foarte atenți la perioada de garanție a centralei!
Aceasta ar trebui să fie cât mai lungă.
Cu toate acestea, o întreținere de rutină adecvată se poate dovedi a fi un element decisiv.
Producătorii de sisteme de încălzire centrală recomandă întreținerea de rutină, inclusiv o inspecție anuală pentru a se asigura că acestea funcționează la potențialul lor maxim.

În caz contrar, funcționarea la capacitate redusă va avea ca efect inevitabil creșterea consumului și a cheltuielilor instalației.

Având în vedere factorii discutați mai sus, și anume eficiența mare și consumul redus de resurse, raportul preț-calitate este destul de favorabil.
Teoretic, investiția unei centrale în condensare poate fi recuperată în doi-trei ani, datorită economiilor de gaz și de energie electrică.

Variante de centrale termice

Cum vă decideți care este cel mai bun sistem de încălzire pentru dumneavoastră?
prin determinarea cerințelor pe care le aveți în locuința dumneavoastră înainte de a examina caracteristicile instalațiilor care vă atrag.

Încălzirea centrală instantanee pe gaz, încălzirea centrală pe gaz cu cazan și încălzirea centrală doar pe gaz sunt cele trei categorii de bază ale sistemelor de încălzire centrală pe gaz.

Evident, există multe alte modele disponibile pe piață, în funcție de complexitatea sistemelor și de avantajele suplimentare ale acestora.

Dacă aveți nevoie de apă caldă menajeră în locuință, de un sistem de încălzire cu boiler și fără a aștepta ca apa să se încălzească, sistemul de încălzire centrală instantanee este probabil cea mai bună opțiune.

Eficiența energetică (apa se încălzește rapid), dimensiunile reduse și cheltuielile de achiziție și întreținere mai mici în comparație cu un sistem de încălzire centrală cu boiler sunt câteva dintre avantajele achiziționării unui astfel de sistem de încălzire centrală.

Cu toate acestea, cei care dețin o locuință mai mare în care locuiesc mai multe persoane pot considera că un cazan de încălzire centrală este o decizie înțeleaptă.
Un astfel de dispozitiv ar fi util într-o locuință cu mai multe băi sau într-un loc de muncă unde există o probabilitate mare ca mai multe puncte de consum (robinete, dușuri) să fie folosite concomitent.

Cu toate acestea, în comparație cu un sistem de încălzire centrală cu un cazan separat, acest tip de sistem are nevoie de mult mai mult spațiu.
Dar costul este la fel de corect pentru un sistem de încălzire centrală cu boiler integrat.
Costurile de achiziție și de întreținere sunt mai mari decât în cazul unui sistem de încălzire instantanee.

Dacă alegeți acest tip de cazan, sistemele de încălzire cu panouri solare pot fi utilizate împreună cu acesta.

Pentru reședințele care nu au nevoie de apă caldă menajeră (este posibil să existe deja un alt tip de sistem de încălzire a apei) sau cu o presiune scăzută a apei, un cazan numai pentru încălzire este cea mai bună opțiune.
Un sistem de încălzire solară este, de asemenea, compatibil cu acest model.

Aveți un sistem de încălzire pentru podele?

Un model de sistem de încălzire centrală realizat special pentru un astfel de sistem de încălzire este o opțiune.
O sursă de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau chiar pompele de căldură, este o altă alternativă pe care o aveți.

Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare?

După ce ați stabilit care este cea mai bună formă de centrală electrică pentru cerințele dumneavoastră, comparați opțiunile și costurile de pe piață.
Înainte de a face alegerea finală, vă sfătuim, de asemenea, să citiți recenzii.
Prin aceasta veți avea șansa de a afla despre experiențele altor clienți cu bunurile respective.
Prețurile variază de la aproximativ 2.500 de lei pentru o centrală termică instantanee până la peste 20.000 de lei pentru o centrală făcută special pentru încălzire prin pardoseală sau cu boiler solar integrat, în funcție de producător, tipul de centrală și caracteristicile acesteia.

Luați în considerare instalarea centralei ca fiind un alt factor care poate afecta prețul final, pe lângă costul centralei în sine.

Dacă aveți cu adevărat nevoie să înlocuiți un aparat învechit, costul va fi mai mic decât în cazul în care clădirea dvs. primește pentru prima dată un sistem de încălzire centrală.
Costul instalației, costul montajului acesteia și, eventual, costul curățării țevilor sunt toți factori care intervin atunci când se înlocuiește o instalație veche cu una nouă.

O primă instalare va trebui să plătească, de asemenea, pentru instalația de gaz și de încălzire, precum și taxa de deconectare (dacă nu este deja în clădire).

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment