Cât costă o asigurare de viață?

Dă şi tu share articolului

Asigurarea de viață nu este o prioritate în România, deși este destul de populară în alte părți ale lumii.
Majoritatea românilor, în special tinerii, decid să amâne achiziționarea unei polițe de asigurare pe cont propriu, în primul rând pentru că nu sunt conștienți de potențialul ajutor financiar care ar putea fi oferit titularului poliței sau moștenitorilor acestuia în cazul unui incident neașteptat.
O altă explicație este aceea că nu cred că este posibil să li se întâmple ceva complet imprevizibil, caz în care ar considera primele de asigurare ca fiind bani pierduți care nu ar aduce ulterior niciun beneficiu.

Ce este o asigurare de viață?

Asigurarea de viață, cunoscută și sub numele de poliță de asigurare de viață, este un contract pe care un deținător de poliță îl încheie cu un asigurător în schimbul plății unei prime. Suma de plată declarată în contract este menită să protejeze financiar deținătorul poliței sau beneficiarul pe care l-a ales în cazul în care se materializează anumite riscuri specifice.

Obiectivul principal al asigurării de viață este de a proteja împotriva riscului de deces din orice cauză, dar o acoperire suplimentară pentru alte evenimente, cum ar fi invaliditatea sau incapacitatea de muncă pe termen lung din cauza unei boli sau a unui accident, asigurarea de sănătate sau asigurarea împotriva accidentelor, este, de asemenea, o opțiune.

În ultimii ani, la categoria asigurărilor de viață au fost adăugate opțiuni pentru sprijin financiar pentru copii după ce aceștia împlinesc 25 de ani, precum și modalități de economisire a banilor prin programe de investiții.

Orice persoană cu vârsta de peste 18 ani poate obține o poliță de asigurare de viață și, deși experții o sfătuiesc să nu o facă pentru cei care își întemeiază o familie, ei consideră că este imperios necesar ca cei dragi să fie protejați în cazul unei catastrofe traumatizante.

Cât costă asigurarea de viață?

Întrebarea frecventă a experților este: “Cât de mult doriți să primiți dumneavoastră sau cei dragi?”.

Prin urmare, costul final al asigurării de viață este determinat în mare parte de suma pe care o alegeți, dar este influențat și de alte variabile, inclusiv vârsta, starea de sănătate, riscurile acoperite de poliță și durata contractului.

Dacă în urmă cu 4-5 ani cele mai ieftine polițe porneau de la 40-50 de lei/lună pentru o persoană de 30 de ani, în 2020 cel mai mic cost pe care îl putem găsi este de 9 lei/lună pentru ING, care acoperă riscul de deces pentru suma stabilită de asigurător. Acest lucru se datorează faptului că asigurătorii încearcă să își facă ofertele cât mai atractive pe o piață în creștere.

Dacă în plus se optează pentru o asigurare mixtă, se poate plăti de la câteva zeci de lei până la câteva mii de lei în fiecare lună, având în vedere că costul unei asigurări de viață este determinat de mai mulți factori și că prima plătită este direct proporțională cu suma aleasă.

Costurile lunare sunt greu de prevăzut, deoarece există foarte multe variabile care pot afecta atât prima plătită pentru poliță, cât și suma de bani pe care se anticipează că o va primi beneficiarul. Din acest motiv, furnizorii de asigurări preferă să ofere consultanță prin intermediul brokerilor sau al agenților de asigurări, astfel încât să poată fi efectuate simulările necesare pentru a determina cea mai bună opțiune financiară.

Românii preferă să aleagă polițe de asigurare de bunuri (pentru casă, mașină, electronice etc.), punând pe plan secundar asigurările de viață. Totuși, având în vedere flexibilitatea sumei și posibilitatea de a personaliza opțiunile, puteți începe cu:

Ce sumă ești dispus sa economisești lunar pentru o asigurare de viață?

“Cu o asigurare de viață, poți fi mai sigur că vei avea bani economisiți pentru pensie sau că vei putea, în sfârșit, să-ți începi afacerea de familie.
Același lucru este valabil și pentru sprijinul pe care îl oferiți celor dragi.
Împreună cu strategii de economisire sigure, acestea vor fi mai puternice.
Să știți că dvs. și cei dragi vor rămâne în control asupra situației, indiferent de ce se întâmplă.”

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment