Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni. Prețurile actualizate în 2022

Dă şi tu share articolului

Tot ce trebuie să știți despre costul asigurării de sănătate pentru o lună, trei luni sau șase luni, dacă sunteți șomer și nu aveți venituri declarate.
Creșterile de preț pentru asigurarea de sănătate CASS pentru cei care nu au un loc de muncă și nu au venituri impozabile vor intra în vigoare în 2022.
Aceasta se bazează pe ajustările salariului minim brut lunar din România, care a crescut anul acesta la 2.550 de lei.
Prețurile pentru 2022 sunt actualizate mai jos.

Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni. Prețurile actualizate în 2022

Asistența medicală este oferită gratuit în țara noastră, cu bune și cu rele.
Cel puțin din punct de vedere conceptual.
În realitate, angajatorul plătește o sumă lunară către stat pentru fiecare angajat.
Astfel, Fondul de Asigurări de Sănătate primește în fiecare lună bani din salariul dumneavoastră (CASS).
Dumneavoastră sunteți responsabil pentru transmiterea fondurilor dacă nu aveți un angajator.

Din păcate, anul 2022 a adus cu el o serie de creșteri de prețuri în diverse domenii de interes.
Impozitele, utilitățile, locuința și întreținerea mașinii sunt câteva dintre acestea.
Pe lângă creșterile din acest an ale prețului la gaze, electricitate și alte produse de bază, există și creșteri ale costului medicamentelor.

În 2022 se scumpește și asigurarea de sănătate

Este vorba, în special, de creșterea prețurilor la primele de asigurare de sănătate pentru cei care nu au un loc de muncă sigur sau un venit impozabil.
Cu toate acestea, dacă o persoană este șomeră, nu i se poate deduce din salariu niciun ban pentru asigurarea de sănătate. Deși o parte din salariul lunar al fiecărui angajat merge automat la CASS pentru a contribui la finanțarea asigurării de sănătate, acest lucru nu este posibil.

Prin urmare, pentru a beneficia de asigurarea de sănătate, persoana trebuie să plătească singură primele necesare.
După cum s-a menționat deja, costul asigurării de sănătate este direct corelat cu salariul minim, care va crește de la 2 300 de lei la 2 550 de lei în 2022.

Cum se calculează prețul asigurării de sănătate dacă nu ești salariat

Costul unei asigurari pentru persoanele fara loc de munca se determină prin împărțirea la șase luni a salariului minim brut pe anul în curs și adăugarea a 10% din rata de plată a asigurării de sănătate.
Prin urmare, față de anul precedent, costul asigurărilor de sănătate pentru șomerii români a crescut semnificativ odată cu valoarea salariului minim brut.

Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni

Asiguraera de sanatate costa 1.530 de lei, adică cu 150 de lei mai mult decât anul trecut, pentru ca românii fără venituri declarate care vor să se înscrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate să fie asigurați pentru tot anul.
Astfel, costul asigurărilor sociale de sănătate pentru românii fără loc de muncă va crește cu 150 de lei în 2022, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

Un calcul matematic rapid arată că cei care nu au un loc de muncă sau au venituri fiscalizate va plati 127,5 lei în fiecare lună, 382,5 lei pentru trei luni și 765 lei pentru șase luni pentru a beneficia de asigurare de sănătate.

Cum beneficiezi de asigurare de sănătate dacă nu ai loc de muncă

Asigurarea de sănătate este disponibilă și pentru românii care nu și-au declarat veniturile și nu fac parte din categoria contribuabililor neplătitori de asigurări.
Aceștia trebuie doar să completeze declarația unică pusă la dispoziție în fiecare an de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care poate fi accesată AICI, și să achite taxa anuală de asigurări de sănătate de 1.530 de lei.

În lume, România este una dintre națiunile care oferă asistență medicală gratuită tuturor locuitorilor săi, cu condiția ca aceștia să aibă asigurare CASS.
Cu toții avem acest abonament pentru că suntem salariați, dar dacă nu mai lucrezi sau nu ai venituri impozabile, ești responsabil de plata Casei de Asigurări de Sănătate și, după cum am văzut, plățile cresc în fiecare an.

Unii angajați, scutiți de la plata CASS?

Federația Solidaritatea Sanitară a cerut în martie 2022 ca toți lucrătorii din domeniul sănătății publice să fie scutiți de CASS, susținând că există numeroase posturi în acest sector cu salarii de bază nete mai mici decât cele ale muncitorilor necalificați din construcții.

„Dacă principiul importanţei sociale a muncii constă în faptul că salarizarea (inclusiv scutirea de contribuţii şi impozit deoarece influenţează netul) se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor cum este posibil ca o funcţie de specialitate din sistemul sanitar să fie renumerată sub nivel unui muncitor necalificat?“, au scris aceștia într-o postare pe rețelele sociale.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment