Tehnologiile autoturismelor cu motoare Hybrid

Dă şi tu share articolului

Ca o alternativă la explozia dezvoltării și avântului autoturismelor electrice, a apărut iată o nouă nișă, un nou segment de piață și anume autoturimele cu propulsie hibridă, adică benzină + electric sau electric +benzină. Oricât de bine ar fi fost dezvoltată aria de acoperire a stațiilor de încărcare pentru autoturismele cu propulsie full electric, baza o constituie tot autotusimele cu propulsie cu motor cu ardere internă (care folosesc combustibili fosili, benzină sau motorină) și mai nou cele cu propulsie hibridă care combină două motoare, unul cu propulsie cu combustibili fosili plus celălalt electric. Aici sunt mai multe tehnologii care implică motoarele cu ardere internă, benzină în principal dar am văzut că sunt mai nou și hibride diesel (cu motorină). Sunt mai multe tehnologii, dar numai două categorii de propulsii hibride și anume, full hibrid și plug-in hibrid. În primul caz, electricitatea provine de la motorul pe benzină care prin turația sa îl încarcă pe cel electric dându-i acestuia din urmă autonomie full-electrică, autonomie ce poate fi accesată de la un buton de la bordul mașinii. La tehnologia plug-in hibrid, autonomia electrică este cu mult mai mare decât în primul caz deoarece autoturismul beneficiază de încărcare separată pentru curent electric și separat alimantare cu benzină. Avantajul este că vom avea pe full electric o autonomie de maximum 60 -70 de kilometri, ceea ce cred personal că este o autonomie foarte bună, chiar suficientă în oraș. Și mai are un avantaj foarte mare, și anume că putem reîncărca cu curent electric ori de câte ori vrem (sunt și stații unde alimentarea se face fără să scoatem un ban din buzunar !!!) și să păstrăm totodată benzina cea scumpă pentru deplasări în afara orașului în zone unde nu avem acces la încărcare electrică. Astfel facem economie de bani, de carburanți și avem o călătorie fericită și plină de bucurie atât din punct de vedere al confortului la condus cât mai ales al confortului din buzunare (un autoturism plug-in Hybrid consumă 4,5 – 5 l / 100 km benzină !!). 

Cât durează încărcarea bateriei ?

Timpul de încărcare al bateriei variază în funcție de mai mulți factori: 

– capacitatea bateriei (o baterie mai mare se va încărca mai greu însă va putea oferi o autonomie electrică mai mare)
– tipul de sistem hibrid. În funcție de producător randamentul încărcării bateriei poate să difere
– stilul de condus și topologia terenului pe care se rulează. O zonă cu mai multe pante spre exemplu va duce la o încărcare mai rapidă prin frânarea regenerativă
– dacă vorbim despre un vehicul hibrid plug-in (care se poate conecta la priză) timpul de încărcare poate varia de la 30 de minute la câteva ore în funcție de puterea prizei și de capacitatea mașinii de a primi respectiva putere 

(sursa, https://vanzari.renault.ro/ce-inseamna-hibrid-hybrid-plug-in-microhibrid)

Câte tipuri de autoturisme hybride există ?

Hibridele sunt de mai multe feluri, serie, paralel și serie-paralel. 

Hibrid paralel
Este cel mai comun tip de mașini hibride, la care ambele sisteme de propulsie – cel electric și cel cu ardere internă – pot acționa roțile. Transmisia poate fi automată, manuală sau CVT (transmisie cu variație continuă). Modul în care un vehicul cu arhitectură hibrid paralel accelerează este controlat atât de tipul de transmisie, cât și de mărimea motorului cu ardere internă. Printre producătorii care folosesc acest tip de hibrid se numără Nissan, Ford, Toyota și Honda.


Hibrid în serie
Pentru acest tip de hibrid, unul din sistemele de propulsie produce o formă de energie pe care celălalt o utilizează. Spre exemplu, motorul cu ardere internă poate antrena generatorul electric, care la rândul lui alimentează motorul electric de tracțiune. Un exemplu de vehicul cu tehnologie hibrid în serie este BMW i3.


Hibrid serie-paralel
Ultimul tip de hibrid este o combinație a celor precedente și îți permite să comuți, după nevoie, între sistemul serie și cel paralel. (sursa https://www.serus.ro/noutati/ce-inseamna-masina-hibrid-tehnologie-tipuri-si-exemple)

Micro-hibrizi 

Automobilele care se încadrează în această categorie dispun de un sistem “Start-Stop” ce oferă posibilitatea de a opri motorul în momentul în care se staționează la un semafor sau în aglomerație. Se estimează ca aproximativ 35% din timp, aflându-se în astfel de situații, motorul funcționează inutil. Sistemul Stop-Start oprește automat motorul atunci când automobilul se oprește și îl repornește imediat după ce șoferul ridică piciorul de pe frână sau calcă ambreiajul. Acest proces duce la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 dar și o reducere semnificativă a consumului de carburant. 

Mașinile care dispun de tehnologia micro-hibrid dispun de o baterie mai performantă precum și de un alternator adaptat acestui tip de exploatare. 
Aceste sisteme nu angrenează roțile – mașina nu poate parcurge distanțe în mod electric. 

Mild Hibrid

Automobilele care sunt comercializate sub numele de mild hybrid dispun de un sistem starter – generator integrat, care înlocuiește demarorul și alternatorul asistând motorul pe benzină sau motorină la pornire și la plecarea de pe loc. Astfel, consumul de carburant scade cu 10-15% și, bineînțeles, emisiile.

La viteze mici sau atunci când se stă pe loc, motorul cu combustie internă (cel convențional) se poate opri singur, iar generatorul de pornire îl repornește atunci când este necesar. Bateria suplimentară de 48V este reîncărcată automat la frânare (se numește frânare regenerativă) în timpul deplasării în pantă sau la orice frânare. Folosind energia electrică recuperată, starterul – generator integrat conferă putere motorului cu combustie pentru o accelerare în forță.

În anumite situații, în mers, când mașina nu are nevoie de putere, motorul termic poate fi oprit. Consumatorii din mașină pot fi alimentați de această baterie de 48V. În mod normal, pe mașini sunt baterii de 12V. Aceste mașini dispun de tehnologia Stop-Start.

Full Hibrid

Full hibrid (HEV – Hybrid Electric Vehicle) este termenul folosit pentru un vehicul hibrid, fie el pe benzină sau pe motorină, care rulează și în modul electric. Aceste modele nu pot fi reîncărcate la priză însă pot rula distanțe scurte în mod 100% electric, de obicei între 10 și 20 de km – în funcție de tipul automobilului și de stilul de exploatare. Accelerările bruște vor duce la activarea motorului termic și la scăderea autonomiei electrice. 

Parcurgerea distanțelor în modul electric se realizează mai mult în parcări sau în aglomerație, acolo unde pornirile de pe loc și opririle sunt dese. Un vehicul full hibrid poate funcționa 100% electric, 100% termic, sau folosind ambele motorizări. Atunci când funcționează împreună, modelele hibride oferă un consum de carburant redus prin faptul că o parte din sarcina motorului termic este preluată de motorul electric.

(sursa https://www.serus.ro/noutati/ce-inseamna-masina-hibrid-tehnologie-tipuri-si-exemple)

 

Care sunt avantajele unei mașini hibrid ?

Ca să îți dai seama ce înseamnă o mașină hibrid, trebuie să știi care sunt avantajele deținerii unui astfel de model: consum mic de combustibil, reducerea amprentei de carbon și facilități fiscale. Iată care sunt beneficiile de care te vei bucura dacă alegi să achiziționezi un hibrid:
• Poluezi mai puțin: deorece acest tip de mașină folosește și sistemul de propulsie electric, vehiculul produce mai puține emisii de evacuare și astfel este mai prietenos cu mediul înconjurător;
• Faci economie: dacă te întrebi cât consumă o mașină hibrid, răspunsul este mai puțin decât o mașină care are doar motor cu ardere internă; prețul petrolului este în continuă creștere, dar combinația de sisteme de propulsie te ajută să economisești bani de benzină/motorină pentru că mașina primește putere și de la motorul electric;
• Beneficiezi de frânare regenerativă: de fiecare data când frânezi, un mecanism intern captează energia și o folosește pentru a încărca acumulatorul electric;
• Poți vinde mașina la un preț avantajos: pentru că există o cerere mare pe piață pentru vehicule hibride, dacă nu ești mulțumit de mașină, o vei putea vinde la un preț mai mare comparat cu un model doar cu motor cu ardere internă;
• Te bucuri de stimulente fiscale: în funcție de orașul în care te afli și legislația care privește o mașină hibrid, poți primi reducere impozit mașini hibrid, scutire de la taxa de drum și parcare gratuită.

(sursa https://www.serus.ro/noutati/ce-inseamna-masina-hibrid-tehnologie-tipuri-si-exemple)

Exemple de autorisme hibrid:

Full hibrid sau Mild Hybrid : VW Golf, Renault E-tech (Clio, Arkana, Captur), Toyota (Corolla, Yaris, Rav -4, Hyghlander, toată gama), Ford, Suzuki, Peugeot, Citroen, Volvo, Honda

Plug-in Hybrid: VW (Golf, Passat, Tiguan), Renault Captur, Ford (Kuga, Focus, Mondeo), Skoda (Octavia, Superb), Volvo (XC 60, XC 40, XC 90, etc), Cadillac, Chevrolet, Jeep, Audi, Porsche, etc

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment