Sunt oare maşinile diesel pe cale de dispariţie?

Dă şi tu share articolului

Maşinile diesel pe cale de dispariţie?

În multe state ale lumii maşinile diesel vor fi interzise mai întâi în marile oraşe apoi la nivel de ţară. Citeam un articol recent că maşinile diesel vor fi interzise în Roma capitala Italiei. Aceleaşi lucruri se întâmplă şi în Germania în marile oraşe maşinile diesel vor vi interzise pentru a nu polua. 

Autorităţile din Germania a permis oraşelor ca ele să decidă în cea ce priveşte interzicerea autovehiculelor pe motorină. Aceste măsuri  sunt datorate poluării emise de motoarele diesel comparativ cu benzina.
Pe data de 27 februarie Curtea Administrativă Federală din Leipzig a decis că legea din germania să permită administratorilor oraşelor să ia decizia cu privire la accesul maşinilor in interiorul acestora. Această decizie ar putea afecta valoarea de revânzare a aproximativ 15 milioane de autovehicule de pe cea mai mare piaţă auto din Europa.
Industria auto din Germania este una puternică şi o astfel de interdicţie ar fi dezastruoasă cu mari urmări economice.  Cota de piaţă a automobilelor diesel a coborât de la 48% în 2015 la 39% în 2017 şi urmează să scadă şi mai mult de la an la an.

Nu numai că aceste măsuri vin împotriva cetăţenilor care îi vor determina să nu circule cu maşinile lor ce au combustibil diesel urmând să plătească amenzi usturătoare dar de asemena vor afecta producătorii de autovehicule pentru că economia nu va creşte. Maşinile diesel sunt mai scumpe faţă de cele pe benzină  iar descurajarea potenţialilor clienţi în ale cumpăra nu va face decât producătorii auto să piardă bani iar banii ce vor sprijini PiB-ul să fie mai puţini şi de asemenea această măsură ar putea afecta capacitatea producătorilor auto de a investi în vehicule cu emisii zero. Există producători precum BMW, Audi, Renault, Citroen, Mitsubishi etc care produc maşini fie electrice sau hybrid pe lângă cele cu motoare termice.
Japonia de pildă promite să interzică toate maşinile diesel în viitorii ani. Oare unde se va ajunge? Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Franţa. Actual ministru al mediului francez Nicolas Hulot declara că Franţa va interzice complet circulaţia maşinilor cu motor diesel sau chiar pe benzină până în 2040 obligând indirect cumpărarea autovehiculelor electrice care în prezent nu sunt la fel fiabile, există mari semne de întrebare cu privire la maşinile electrice din perspectiva timpului încărcării şi nu neaparat al autonomiei. Spre exemplu Tesla reușește cu succes să aibă o autonomie de 500 de km cu o singură încărcare. Problema este că nu există o infrastructura privind prizele de încărcare la nivel mondial pentru maşinile electrice. Dacă se vor investi foarte mulţi bani în asta se va vedea probabil rezultatul.
Uniformizarea tehnologiei de încărcare aşa cum o regăsim pe smartphone-uri tablete ar fi una dintre soluţiile pregnante din domeniul acesta.

Pe lândă state ca Germania, Danemarca, Franţa, Spania, Grecia chiar şi Mexic stat în America de Nord au annţat că intenţionează interzicerea automobilelor diesel în centrul oraşelor din 2025

Uniunea Europeană a decis în urmă cu mulţi ani elaborarea normelor de poluare pentru autovehicule. În prezent suntem la Euro 6, pe măsuri ce apar noi norme de poluare şi emisiile vor scădea şi mai mult, şi totuşi state ca Franţa, Germania iau în calcul interzicerea totală a maşinilor diesel. Pare se că îngrijorarea este mare pentru autorităţi care au ajuns să ia în calcul chiar interzicerea circulaţiei maşinilor cu motoare termice.În Bucureşti situaţia este surprinzătoare. Ne-am fi aşteptat la o nepăsarea a autorităţilor însă nu este aşa. Primăria Municipiului Bucureşti intenţionează să interzică accesul autovehiculelor în centrul oraşului a peste 74% din maşini. Vorbim aici de autovehiculele care au norme de poluare inferioare celor Euro 5 şi Euro 6.

Este de înţeles, s-a constatat că motoarele diesel emit noxe foarte periculoase pentru organismul uman şi din acest motiv era motoarelor diesel se clatină destul de serios. Poluarea atmosferică este unul dintre factorii nocivii pentru oameni generând diverse boli care duc chiar la deces.

Voi ce părere aveţi?
Daţi şi voi un share şi un like!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

3 Thoughts to “Sunt oare maşinile diesel pe cale de dispariţie?”

  1. Nu cred. Pentru ca sunt mai poluante, probabil vor circula cu restrictii in marile orase ale lumii, dar cred ca atentia se va indrepta si spre realizarea unor carburanti de calitate, caci adaosurile sunt cele care sunt poluante.

  2. Cred și sper că în curând marea majoritate a mașinilor cu motoare diesel vor ajunge piese de muzeu.

  3. Nu cred nici eu, insa daca se tot insista pe asta exisa sanse mari sa fie interzise atat in orasele mari cat si la nivel general, si e pacat pentru ca o masian electrica nu se poate compara cu o masina cu motor termic in plus costa extrem de scump.

Leave a Comment