Sfat achiziție monitor pentru PC. Ce monitor să aleg?

Dă şi tu share articolului

Sfat achiziție monitor pentru PC. Ce monitor să aleg?

A venit timpul să discutăm și despre monitoare sau mai bine spus despre alegerea unui monitor.

Ca și în cazul gadgeturilor alegerea unui monitor este una dificilă.

Acest articol se dorește a fi unul generalist cu privire la alegerea unui monitor pentru PC.

Monitoarele difera între ele și au mai multe caracteristici. În acest articol vom vedea la ce trebuie să ne uităm înainte de a cumpăra un monitor pentru PC.

O mare inovație în materie de tehnologie o reprezintă lansarea monitoarelor cu ecran curbat. Acestea sunt monitoare cu rezoluție mare și o claritate mult mai bună față de vechile generații precum și cu o scalare diferită. Un lucru bun este acela că aceste monitoare oferă rezoluții de cinema 21:9 față de generațiile anterioare 16:9. Chiar dacă tehnologia ultra HD este încă incipientă, ea a fost primită bine de toți cu toate că prețurile sunt încă mari pentru aceste monitoare. Prețurile vor scădea în viitorul apropiat în funcție de cerere și concurență.
Tehnologiile învechite precum LCD sunt pe cale de dispariție, iar cea LED este încă în vogă. Nu putem vorbi practic despre o dispariție în sine a tehnologiei LCD ci mai degrabă o transformare în iluminarea LED.
Ca și avantaje pentru un monitor LED. Acestea sunt destul de multe. Putem enunța câteva, unghiuri de vizualizare foarte bune, claritate, panou de control cu multe funții, rezoluții mari.
Tehnologiile LED
După ce tehnologia LED a fost dezvoltată au apărut și alte tehnologii pe baza acestuia precum OLED. Poate vă întrebați ce înseamnă OLED. Este tehnologia de pe ecranele smartphone-urilor. Display-urile AMOLED dispun de tehnologie OLED. Există și un mare avantaj al acestei tehnologii precum prețul. Firmele producătoare de smartphone-uri, tablete produc astfel de telefoane cu display-uri AMOLED datorită faeptului că prețurile de producție sunt mici.
Să vedem primele sfaturi generale pentru alegerea unui monitor, după aceea vom continua cu altele mai detaliate.
– Pentru alegerea unui monitor trebuie să fim atenți în primul rând la brand, tipul acestuia, la ce rezoluții lucrează. Numai voi sunteți cei care puteți percepe culorile unui monitor, deci asta ține de fiecare în parte.
– Alegeți un panou de iluminare diferit. Un panou de calitate va oferi imagini clare și vei avea o experiență cât mai plăcută.
– Calitatea că pentru calitate trebuie să plătim. Este de preferat să alegeți branduri super cunoscute să să citiți și alte recenzii pe diverse site-uri legate de monitorul ales de dvs. Nu veți fi dezamăgit, veți vedea în timp. Calitatea, evoluția tehnologică și prețurile acceptabile sunt date de concurența dintre marile firme producătoare de electronice cum ar fi Samsung, LG, Benq, Dell, ASUS.
– Trebuie să știm dinainte pentru ce anume cumpărăm un monitor. Dacă dorim un monitor strict  pentru vizionarea filmelor, sau pentru jocuri, ori pentru fotografie.
E foarte important să știm care
va fi întrebuințarea, dacă dorim să alegem un monitor pentru filme,
pentru jocuri sau dacă va fi un monitor pentru fotografie, ori pentru
editare video.
Dacă nu dispunem de un buget mare pentru un monitor, să fim cu băgare de seamă ca alegerea noastră să fie cât mai bună și apropiată de ceea ce ne dorim.
Că tot suntem la capitolul buget. Acesta trebuie să fie în coformitate cu tipul monitorului. Dacă vrei strict un monitor pentru office/birou ar trebui să reflectezi la monitoare cu un preț mai mic. Oricum, toate monitoarele pot fi reglate în funcție preferințele fiecăruia pentru a-ți oferi un confort cât mai bun ochiului. Pentru vizionarea filmelor sau a jocurilor vom avea în vedere monitoare cu contrast mai bun mai mari de 800:1 și timp de răspuns cât mai scăzuți sub 5 ms sau chiar mai mult în funcție de buget.

Eu personal nu recomand sub nici o formă un monitor ce are incluse boxe în el. Orice funcție în plus îi va scădea din calitate. Așadar, dacă aveai de gând să alegi un monitor cu boxe incluse trebuie să ții cont că acel monitor nu este unul de calitate făcându-se rabat la unele funcții economisind pentru un preț cât mai ok.
Iată alte sfaturi extrem de importante de care nu trebuie să facem rabat niciodată.
Criterii de selecție a monitorului
  • Timpul de răspuns să fie cât mai mic, altfel va exista o întârziere

  • Unghiul de vizibilitate. Cu cât este mai mare cu atât este mai bine. Putem privi din laterale și să vedem  imagine clară fără nici un fel de problemă.

  • Refresh rate.  Vorbim de Rata de refresh. Aceasta a fost extrem de importantă încă din vremea vechilor monitoare cu tub CRT. Dar, odată cu apariția monitoarelor subțiri, nu mai este așa de important. Majoritatea având 60 Hz.

  • Contrastul cu cât este mai mare, mai accentuat cu atât culorilile sunt mai vii, mai realistice.

  • Luminozitatea este și el un criteriu de luat în seamă în alegerea unui monitor. O iluminare bună dată de lămpi generează o imagine clară. Luminozitatea este măsurată în candele pe metru pătrat. Prin urmare ar trebui să alegem un monitor măcar cu 250cd/m2.
  • Glossy, glare,anti-glare,mat
  • Dimensiunea. Legat de acest aspect, voi decideți dacă doriți un monitor mai mic sau un monitor mare pentru PC. Mie personal îmi plac monitoarele mari ca acelea produse de Apple. Cu cât un monitor este mai mare cu atât îți oferă o senzație cât mai plăcută. Actualmente tendințele sunt pentru producerea monitoarelor cu ecran cât mai mare, la fel și pe telefoane și tablete. un DPI mai mare față de generațiile anteriaore de monitoare. Monitoarele curbate sunt încă la început de drum, dar cu siguranță vor face furori când prețurie vor scădea extrem de mult.
  • Garanția este importantă acoperă pixelii morțí dacă vei fi ghinionistul beneficiar al unui monitor LCD cu pixeli morți. Acest lucru este numai cazul monitoarelor LCD.
  • Și nu în ultimul rând conectorii. În principiu foarte mulți producători mari de electronice oferă multe tipuri de conectori pentru monitoare. Recomand alegerea concetorilor digitali din simplul motiv al compatibilității. Conectorii digitali precum HDMI 2.0 îți dau o imagine de clară și de calitate.
Concluzii
Cu siguranță este destul de dificil alegerea unui monitor. Dar dacă nu ești pretențios te poți uita repejor la rezoluție, la timp de răspuns, vizibilitate sau pur și simplu poți da cu ochii pe foc, ceea ce nu recomand asta sub nici o formă. Nu trebuie dar să te uiți numai la preț și la firmă. E foarte indicat să arunci un ochi și în specificațiile unui anumit monitor. Nimeni nu vrea să se păcălească cu alegerea unui anumit lucru.
Eu vă recomand cu căldură sfaturile de mai sus, ține-ți cont de ele pentru a nu lua țeapă.
Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să dați un share și un like pe butoanele de mai jos pentru a citi ;i alte persoane.
Voi cum vă alegeți monitorul? Țineți cont de anumite sfaturi sau îl cumpărați direct după brand?

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

16 Thoughts to “Sfat achiziție monitor pentru PC. Ce monitor să aleg?”

  1. Imi place articolul, destul de documentat si util. Sunt de aceeasi parere cu tine, exista anumiti factori de care trebuie sa tinem cont cand alegem monitoarele. Mie personal imi plac cele de la Samsung. Am si la birou, si acasa. Ma gandesc pe viitor sa aleg unul de la Apple.

    1. Mulțumesc mult!. Dar pentru Apple cred că ar fi bine să schimbi și PC cu un Apple PC cu sistem de operare Mac OS

  2. Interesant articol!
    Chiar ma gandeam zilele trecute sa-mi mai iau un monitor ca sa-mi usurez munca.

  3. Bine de stiut. Daca o sa imi cumpar pe viitor monitor o sa revin aici!

  4. Ai subliniat niste puncte foarte importante in alegerea monitorului si cred ca cel mai important este stabilirea utilitatii lui, daca iti trebuie pentru jocuri, filme sau iti trebuie pur si simplu un monitor 🙂

  5. Interesant articolul! De obicei cand imi cumparam un leptop sau un monitor nou, ceream ajutorul unui specialist. Niciodata nu stiam dupa ce caracteristici sa ma orientez. Am aflat multe lucruri noi din acest articol.

  6. Foarte bine punctat fiecare element în alegerea unui monitor. Eu nu mi-am mai ales de foarte mult timp unul dar în general primul criteriu este dimensiunea, apoi culorile, unghiul și timpul de răspuns.

  7. Am laptop, dar pe viitor daca imi voi cumpara un pc, voi tine cont de sfaturile tale.

  8. Cred că rezoluția e cea care contează cel mai mult la un monitor, indiferent pentru ce îl folosești! Bine, asta este o părere personală pentru că eu sunt obsedat cu rezoluția monitorului, dar de altfel, după ce îmi satisfac această cerință, mă uit și la celelalte aspecte: contrast, luminozitatea, viteză de reacție, etc. Bun articolul! Keep up the good work!

  9. Sotul foloseste tv-ul pe post de monitor! Eu stau la laptop 😀

  10. Nu am mai folosit de mult un calculator de tip desktop. Folosesc un laptop acasa, dar si la munca si imi place ca il pot lua cu mine peste tot si este foarte practic.
    Ma incanta ideea unui monitor curbat si sunt convinsa ca are o calitate net superioara.

  11. Am la birou un desktop…acasa am laptop. Nici nu stiu ce tip de ecran are…insa cred ca e important sa stii pentru ce iti trbuie! 😀

  12. In general aleg sa merg pe brand. Am eu unele pe care le ocolez, pentru ca tin sa dureze si stiu deja cam care tin ani de zile si care te lasa repede. Acum oricum nu e cazul ca folosesc un laptop.

  13. Super articol, eu momentan sunt multumita de monitorul meu, e xe la Benq si il am din 2005 de cand am si calculatorul.

  14. Foarte interesant articol!

Leave a Comment