De ce conducere preventivă iarna în mediul urban? Sfaturi pentru evitarea accidentelor rutiere

Dă şi tu share articolului

De ce conducere preventivă iarna în mediul urban? Sfaturi pentru evitarea accidentelor rutiere

Dacă sunt printre voi persoane care au obţinut recent permisul de conducere, acest articol vă poate ajuta pentru a nu experimentea neplăceri.

Definirea Conceptului de conducere preventivă
Conceptul de conducere preventivă reprezintă comportamentul rutier al tuturor participanţilor la trafic care doresc evitarea producerii unui unui eveniment rutier, prin anticiparea situaţiilor care pot genera accidente şi evitarea acţiunilor celorlaţi partenerilor de trafic care pot genera pericole. Adaptarea vitezei de deplasare la condiţiile meteo, de  şi de intensitate a traficului de vehicule fac parte tot din conducerea preventivă.
În anotimpul rece, un şofer trebuie să facă faţă multor provocări.
îndemânarea, Vigilenţa, prudenţa, prevederea, judecata, ei bine această imbinare a acestor patru elemente ar trebui să le îndeplinească orice conducător auto.
Conducerea preventivă în mediul urman se bazează exclusiv pe 3 factori majori de risc pe care îi vom defini mai jos.
1. Factorul rutier
Conducătorul auto trebuie să ţină cont de drumurile
Multitudinile de intersecţii şi traficul intens pun la grea încercare şoferii, dar mai ales cei începători.
Ambutaiejele şi formarea coloanelor de maşini reprezintă una din princpalele cauze în care conducătorii auto pierd timp preţios.
Datorită zăpezii care se află în imediata vecinătate a carosabilului, se trece de la cirucaţia pe mai multe benzi la circulaţia pe 2 sau chiar o singură bandă.. Acest lucru crează mari ambuteiaje şi coloane mari de maşini.
Lipsa unei asigurări temeinice poate genera o situatţei neprevăzută care poate duce la un accident rutier.
Un alt lucru extrem de important în mediul urman îl constituie multitudinea de indicatoare rutiere nu pot fi sezitate la timp se pot intercala cu reclame
2. Factorul tehnic
Conducătorii auto care se deplasează în mediul urban iarna trebuie să ţină cont de o mare divesitate de vechiule, autoturisme, camionae, motociclete, mopede şi biciclete precum şi de numărul mare al acestora dimineaţa şi după amiaza.
Instalarea factorilor de stres ca zgomot, şi frecvenţa pericolelor.
3. Factorul uman
Factorul uman constituie traficul uman, fiind cea mai vulnerabilă categorie.
Conducătorul auto trebuie să dovedească prudenţă sporită în special iarna când aceştia circulă frecvent pe carosabil. Trebuie să ţinem cont de traficul pietonal foarte mare, din cauza instituţiilor de învăţământ, întreprinderilor, magazinelor, staţiilor de mijloace de transport în comun etc.
Vă reamintesc că prudenţa este cuvântut care trebuie să definească fiecare conducător auto indiferent de anotimp, dar cu atât mai mult trebuie sporită iarna.
– Aderenţa este scăzută pe zăpadă, gheaţă iar spaţiul de frânare creşte dublu
– Condiţii de vizibilitate scăzute
– pietonii pot circula pe carosabil deoarece multe trotuare sunt înzăpezite
– Poate apărea derapajul
– Mrcajele, sunt neobservabile din cauza zăpezii ce acoperă carosabilul
– Chiar dacă este soare în conul de umbră al clădirilor persistă poleiul ce poate duce la situaţii extrem de periculoase pentru conducătorul auto.
– Ne aprinderea luminilor de întâlnire, fie că vorbim de noi sau de ceilalţi participanţi la trafic este un real pericol.
(Cf. art. 114 din Codului rutier 2016, orice participant la trafic este oblgiat la lăsarea serii și până în zorii zilei să aprindă luminile de întâlnire (faza scurtă) ori atunci când plouă sau ninge)
– Înainte de a pleca la drum verificaţi nivelul lichidului antigel şi presiunea din pneuri.
Pentru a fi siguri că nu vom experimenta situaţii neprevăzute ar trebui să ţinem cont de câteva sfaturi utile.
Sfaturi pentru condusul pe timp de iarnă,
– Evitaţi drumurile dacă nu sunt necesare
– Evitarea traseelor aglomerate
– Făceţi-vă din timp un traseu înainte să pleacaţi de acasă şi folosiţi cu încredere aplicaţii precum waze şi Google Maps.
– Evitaţi arterele intens circulate, folosiţi rute ocolitoare
– Asiguraţi-vă că aveţi lopată în portbagaj pentru deszăpezire, cele 2 triunghiuri reflectorizante, trusă de prim ajutor şi medicamente mai ales dacă aveţi la bord persoane suferind de diverse afecţiuni, sau copii.
– Pe cât posibil folosiţi mijloacele de transport în comun. Este o idee bună pentru a fluidiza traficul rutier, în special iarna când traficul este extrem de mare.
Dacă le găsiţi utile aceste sfaturi, vă rog să lăsaţi un like, un share pe reţelele sociale.
Vă mulţumesc!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment