CCR a cerut joi autorității electorale oficiale să recalculeze și să verifice toate buletinele de vot exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de un candidat outsider de extremă dreapta, provocând unde de șoc în establishmentul politic.
Curtea Constituțională, sau CCR, din București a votat în unanimitate în favoarea recompterii celor peste 9,4 milioane de buletine de vot și a declarat că decizia este definitivă. Biroul Electoral Central este așteptat să se reunească joi după-amiază pentru a discuta cererea.
Călin Georgescu, un populist de extremă dreapta puțin cunoscut, a câștigat primul tur, învingându-l pe prim-ministrul în exercițiu. Georgescu, care a candidat ca independent, urma să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, lidera partidului Uniunea Salvați România, sau USR, într-un tur de scrutin din 8 decembrie.
Succesul neașteptat al lui Georgescu a provocat proteste nocturne din partea oamenilor care sunt îngrijorați de comentariile anterioare pe care le-a făcut în laudă liderilor fascisti și naționaliști români și a președintelui rus Vladimir Putin și cred că reprezintă o amenințare la adresa democrației.
Recalcularea voturilor a fost determinată de o plângere formulată de Cristian Terhes, un fost candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român, care a obținut 1% din voturi, și care a susținut că USR a îndemnat oamenii să voteze înainte ca unele secții de votare din diaspora să se închidă duminică, afirmând că acest lucru încalcă legile electorale împotriva activităților de campanie în ziua alegerilor.
După decizia CCR, biroul de presă al lui Terhes a declarat într-o postare pe Facebook că instanța a ordonat recompte „din cauza unor indicii de fraudă” și a susținut că Terhes a „prezentat dovezi care sugerează” că voturile valide exprimate pentru Ludovic Orban — care se retrăsese din cursă, dar rămăsese pe buletinul de vot — au fost reasignate lui Lasconi.
Este pentru prima dată în cei 35 de ani de istorie post-comunistă a României când cel mai puternic partid al țării, PSD, nu a avut un candidat în turul doi al unei curse prezidențiale. Prim-ministrul Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de lider al PSD după ce a pierdut la limită în fața lui Lasconi cu doar 2.740 de voturi.
Lasconi a criticat decizia CCR, spunând „Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise.”
„Ceea ce încearcă CCR acum este absolut oribil pentru o țară democratică”, a spus ea. „Sunt aici pentru a apăra democrația și fac apel la Biroul Electoral Central să trateze cu înțelepciune renumărarea voturilor. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii.”
Lasconi, o fostă jurnalistă, le-a spus celor de la Associated Press înainte de votul din primul tur că vede corupția ca una dintre cele mai mari probleme ale României și s-a angajat să o abordeze.
„România merită mai bine, nu un grup de politicieni vechi care folosesc instituțiile strict în interes personal!” Lasconi a adăugat în declarația sa de joi.
CCR a respins joi și o solicitare a unui alt candidat nereușit în primul tur, Sebastian Popescu, de a anula votul.
Popescu a susținut că Georgescu — care a declarat cheltuieli de campanie zero — nu a dezvăluit finanțarea legată de o campanie masivă pe TikTok, pe care mulți o consideră responsabilă pentru succesul său.
Popescu, care a obținut 0,15% în primul tur, a mai susținut în apelul său că Georgescu a folosit dezinformarea pe scară largă și „a fraudat legea electorală prin finanțarea ilegală a întregii campanii electorale, având sprijin din afara granițelor țării, din entități statale cu scopul de a destabiliza România.”
Contul lui Georgescu de pe platforma chineză TikTok, care a adunat 5,1 milioane de aprecieri și 450.000 de urmăritori, a câștigat o mare popularitate în ultimele săptămâni. Expert Forum, un think tank din București, a declarat într-un raport că ascensiunea rapidă „apare bruscă și artificială, similară cu rezultatele sale în sondaje.”
Cel mai vizibil subiect pe TikTok-ul lui Georgescu în ultimele două luni „este pacea, mai precis necesitatea ca România să înceteze să susțină Ucraina pentru a nu implica România în război,” se arată în raport.
Consiliul Național al Audiovizualului din România a cerut Comisiei Europene în această săptămână să investigheze rolul TikTok în votul din 24 noiembrie. Pavel Popescu, vicepreședintele autorității de reglementare a mass-media din România, Ancom, a declarat că va solicita suspendarea TikTok în România joi, dacă investigațiile vor găsi dovezi de „manipulare a procesului electoral.”
AP a trimis un e-mail purtătorului de cuvânt al TikTok joi, întrebând dacă se desfășoară o investigație internă privind orice activitate dubioasă presupusă, dar nu a primit încă un răspuns.
Georgescu, care a declarat că o rețea de voluntari români l-a ajutat în campania sa, a negat orice activitate ilegală. „Vorbesc despre interzicerea dreptului poporului român de a se exprima liber”, a declarat el miercuri pentru un canal de știri local, adăugând că votul din prima rundă „a fost perfect democratic și legitim”.