Ce faci in caz de accident rutier uşor soldat doar cu avarii?

Dă şi tu share articolului

Ce faci în caz de accident rutier ușor soldat cu avarii?

Fiind fie începător sau șofer cu experiență nu este exclus ca să fii parte a unui accident de circulație. Nu tine de experienta ta care o ai de șofat ci un accident de circulație implica mai multi factori fie de natura meteorologica mâzgă, polei, gheata , sau factorul uman ne păstrarea distanţei de siguranță fata de cel din fata,  neatenție neacordare de prioritate etc.

Iata ce trebuie sa stii în caz ca esti implicat într-un accident rutier.
În cazul unui accident rutier, există oricând opţiunea înţelegerii
amiabile, în loc să mergi la poliţie să te stresezi stând la cozi.
De la bun început să precizăm faptul că nu vei rămâne fără permis ori vei plăti o amendă Dacă vei fii implicat în accident. Dacă accidentul este soldat numai cu avarii fără victime iar putem să înțelegi cu cel care este lovit atunci totul va fi ok fară probleme.
Răspunsul.e.simplu –  Constatare amiabila
Ce reprezintă constatarea amiabilă.
Constatarea amiabilă Este un act prin care cei doi șoferi de comun acord (se înțeleg) în urma unui accident rutier soldat cu avarii fără victime. Trebuie să menționez faptul că dacă sunt implicate mai mult de două autoturisme intre un accident cineva de la poliția rutieră va veni la fața locului. Constatarea amiabilă se realizează doar atunci când există doar două autoturisme implicate într-un eveniment rutier fără victime.
Această procedură este utilizată în majoritatea statelor membre în
spaţiul economic european doar în cazul accidentelor uşoare ce au fost
soldate doar cu daune materiale.
În acest caz nu implicăm poliţia şi totul se va încheia la firma de asigurare respectivă ai celor doi
şoferi. În urma constatării dacă cel care a lovit are CASCO atunci prin
CASCO se vor despăgubi într-un service autorizat şi totul se finalizează.
Cei doi şoferi care au fost implicaţi într-un accident de circulaţie vor completa împreună un formular  apoi îl vor depune la companiile de asigurare. În acest formular trebuie desenată şi o schemă privind cele două vehicule avariate şi poziţia lor.
Este un formular tipizat ,,Constat Amiabil sau Constatare Amiabilă”. Documentul se poate descărca de aici
Constatare amiabilă formular descărcare 
Această procedură este simplă şi NU obligatorie. Ştiţi că procedura clasică constă în mers la poliție apoi întocmirea unui proces verbal de constatare etc. Constatarea amiabilă a apărut în anul 2009 şi vine în ajutorul poliţiei în a nu implica organele de poliţie atunci când este vorba de un accident uşor.
Ce trebuie să reținem.
Atunci când suntem implicați în un accident de circulatie nu trebuie să ne ascundem să fugim să nu ne recunoaștem greșeala ci sa fim cat mai fair play. Dacia ai greșit recunoaște-ți greșeala fi cinstit și vezi ce rezolvi cu celalalt sofer implicat in accident. Dacă celălalt şofer refuză atunci va veți deplasa la cea mai apropiată unitate de poliție competenta, pe raza căreia s-a
produs accidentul în maxim 24 de ore.Conform Legii că trebuie să te prezinți la cea mai apropiata de poliție in maxim 24 de ore de la ora producerii accidentului.

Poliţistul va decide cine este vinovat pentru accident urmând ca ulterior sa se aplice sancțiunile contravenționale în vigoare.
După completarea formularului e bine să faceţi câte o xero copie după toate documentele (asigurare RCA, talon, buletin) acestea se pot dovedi utile când veţi merge la compania de asigurări să solicitaţi despăgubirea.Legislaţia română prevede ca pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăţilor de asigurări se poate face şi în baza unui formular tipizat (CA) fiind eliberat de societățile de asigurări respective.

În primele 24 de ore trebuie prezentaţi cei doi şoferi împreună cu vehiculele implicate în accident la societatea de asigurare pentru eliberarea acestui formular tipizat
Recomand ca să achiziționați o cameră video performantă de bord pentru a avea dovadă privind producerea unui accident. De asemenea se poate pune şi o cameră ce paote fi prinsă pe lunetă.
E bine de ştiut că după accident să faceţi poze atât la vehiculele implicate cât şi la avariile cauzate în urma coliziunii. Nu este obligatoriu însă eu vă spun să priviţi această chestiune ca fiind obligatorie, vă va ajuta mult mai mult. Faceţi fotografii ca să aveţi şi mai multe dovezi.

Sper ca acest articol să vă fie de folos dacă totuşi se întâmplă să fiţi implicaţi într-un accident
Drive safe!

Daţi şi voi un share şi un like

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment