Cât de aproape este România de aderarea la Schengen

Dă şi tu share articolului

Având în vedere conflictul din Ucraina și acțiunile făcute la nivel global în acest sens, Guvernul României este optimist că România se apropie de intrarea în spațiul Schengen.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă într-un interviu acordat Bloomberg, România ar putea în sfârșit să adere la spațiul Schengen în acest an, după mai bine de un deceniu de așteptare.

Aderarea țării la Schengen, în contextul asistenței oferite de România de la începutul războiului din Ucraina și având în vedere rolul statului la nivel internațional, devine rapid un obiectiv fezabil, potrivit premierului.

Ce spun experţii

Cu toate acestea, el adaugă că nu este sigur că va exista o integrare deplină. Politologul Cristian Pîrvulescu susține că există o probabilitate semnificativă ca România să adere la spațiul Schengen în acest an.
“Adevărul” l-a sunat pe Pîrvulescu, care a răspuns: “Nu sunt sigur că anul acesta vom avea drumuri și căi ferate, dar cu siguranță vom avea aer”.

Analistul politic a subliniat că, deși mediul politic a fost favorabil statului român în ceea ce privește ridicarea MCV încă dinaintea epidemiei, este clar că problemele de corupție persistă.
Pîrvulescu a spus, referindu-se la discrepanțele dintre conținutul legilor justiției și recomandările Comisiei Europene: “Cred că acolo situația este un pic mai complicată, pentru că există încă o suspiciune la nivelul Comisiei în ceea ce privește capacitatea României de a-și îndeplini obiectivele legate de statul de drept și independența justiției”.

Fostul șef al diplomației române a declarat: “Există o serie de discuții în prezent, inclusiv pe fondul acestui tratat internațional, pentru că au apărut tot felul de dificultăți, din 2015-2016, valul de migrație dinspre coridorul balcanic, iar acum criza din Ucraina.

Contextul politic favorabil

Atât intrarea țării în Spațiul Schengen, cât și relaxarea obligativității vizelor pentru americani au fost puse sub semnul întrebării ca urmare a apariției României ca actor internațional important în gestionarea problemei de securitate cauzate de războiul din Ucraina.
Ca urmare, au avut loc mai multe întâlniri și discuții diplomatice pe această temă cu autoritățile europene de la începutul războiului din Ucraina și de la redeschiderea problemei.

Europarlamentarul Victor Negrescu a subliniat la începutul anului cât de crucial este pentru România să valorifice climatul politic actual în acest an.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment